Сутрешните ритуали на милиардерите

Вероятно сте чували за онзи шегаджия, който всяка сутрин си казвал: „Днес ме чакат срещи с много успешни и красиви създания! А щом ме чакат, значи ме обичат, а щом ме обичат, значи ще ме чакат поне още половин час“. Не ставайте като него – вероятно вече нито го чакат, нито го обичат. Би имал шанс, ако е променил начина си на живот и си е създал сутрешен ритуал и рутина – като деветима известни милиардери. За да имате успешен ден, ви трябва ударно начало. Ето няколко вдъхновяващи примера.     

 

Първото нещо, което Опра Уинфри прави сутрин, когато стане в 7.00 часа, е да си измие зъбите. След това извежда петте си кучета на разходка. После, докато чака да стане готово еспресото й, най-известната сред богатите жени в САЩ – със състояние от 2.6 млрд. долара, с чете по едно послание от картичките с мъдрости „365 събрани истини“. След това от приложението на телефона си Bowl of Saki („Купа с мъдрости на Хазрат Инаят Хан“), също си избира вдъхновяваща мисъл за деня. После медитира, а малко по-късно за час тренира в парка зад къщата си.

Утрото на Илон Мъск не е толкова спокойно, колкото на Опра. Човекът, със състояние в размер на 110 милиарда, също се събужда в 7.00 часа, но веднага започва с бизнес делата. Докато пие сутрешното си кафе, Мъск чете и отговаря на имейли. За това си е отделил 30 минути. Пропуска закуската, защото е твърде зает, за да яде сутрин. След като изпраща петимата си синове на училище, той се къпе, а след това заминава с колата на работа. Звучи добре за човек, който работи по 120 часа седмично.

Джак Дорси, създателят на „Туитър“, който дари 1 млрд. долара за борба с коронавируса, споделя, че става от леглото в 5.00 часа сутринта, след това медитира 30 минути и прави редовната си 7-минутна тренировка. Тя всъщност е 21 минути, тъй като Дори я повтаря три пъти. След това изпива сутрешното си кафе и се захваща за работа.

За разлика от Дорси – главният изпълнителен директор и най-голям акционер на „Бъркшър Хатауей“ – Уорън Бъфет – обича да си поспива. Бизнесменът, който тази година стана на 90-години, споделя, че обикновено спи по осем часа. Не е нощна птица и заради това успява да се събуди сутрин в 6.45 часа. И веднага започва деня си с преглед на печата – чете вестници като Тhе Wаll Ѕtrееt Јоurnаl, Fіnаnсіаl Тіmеѕ, Nеw Yоrk Тіmеѕ, UЅА Тоdау, Оmаhа Wоrld-Неrаld (вce пaĸ Opaĸyлът e имeннo oт Oмaxa, Heбpacĸa) и Аmеrісаn Ваnkеr.

И Джеф Безос държи да се е наспал и да се събужда без будилник. Но кой може да обвини в поспаливост човека, постигнал тази година нов исторически рекорд с богатство от 171.6 милиарда долара? За шефа на „Амазон“ наспиването е приоритет. Той обаче държи преди обед да е провел най-важните си срещи. За него идеалният вариант е събиранията, на които се извършва най-устремната мозъчна атака, да се провеждат в 10.00 часа сутринта.

Основателят на „Майкрософт“ Бил Гейтс започва деня си с кардио. Преди време филантропът с богатство от 116 милиарда долара сподели пред New York Times как всяка сутрин прекарва един час на бягащата пътека. И за да не му е скучно, гледа образователни DVD-та. Обича зърнени храни и какао, но съпругата му Мелинда казва, че не закусва.

Много от нас не могат да си представят да започнат деня си без кафе, но Сара Блейкли, най-младата самоналожила се жена-милиардер, може. Тя влиза в престижната класация на милиардерите, когато е на 41 години и го дължи на компанията си за бельо Spanx. Блейкли споделя, че никога не е пила кафе. Вместо това сутрин се  зарежда с енергия от смути със замразени горски плодове, в което освен череши и фурми, слага зеле, канела, спанак, кориандър, прясна мента, лимон, вода, няколко кубчета лед, семенца от чиа и орехи. Освен това, преди да заведе децата на училище, тренира йога от 6.30 часа сутринта.

Естествено, не може да подминем Марк Зукърбърг. Имате ли съмнения, че той няма да бъде винаги верен на своя „Фейсбук“. Първото нещо, което човекът с лично богатство от 104 милиарда долара прави сутрин, е да провери от телефона профила си във „Фейсбук“. Набързо научава какво се е случило по света през нощта. После проверява съобщенията си в Messenger и WhatsApp. Признава, че не обича да губи време във взимането на незначителни решения и заради това се облича по един и същи начин всеки ден. В гардероба си има куп тениски – сиви на цвят.

Създателката на марката грим – Anastasia Beverly Hills – Анастасия Соаре се събужда сутрин в 7.00 часа. Първото нещо, което прави, е да провери профила си в „Инстаграм“. Изпива две чаши кафе, хапва лека закуска, а след това отговаря на имейли.После в дома й идва личният й треньор, с когото тренира в продължение на час. И разбира се, никога не излиза от дома си, преди да изпише веждите си. Всъщност, благодарение на това, че патентова идеалната дъга на веждите, днес компанията й е оценявана на около 1.5 млрд. долара. Нейни първи клиентки са супермоделите Синди Крауфорд, Стефани Сиймор и Наоми Кембъл.