Странните хранителни навици на IT-милиардерите

Когато става дума за IT-милиардерите от Силициевата долина, в главите ни неволно изплува думата „гении“, а те, както е известно, са ексцентрични до границата на лудостта. Какви са странните пристрастия в храненето на създателите на социалните мрежи и изобретателите на восокотехнологични бестселъри.

Фактът че милиардерите имат пари за личен готвач и здравословна, висококачествена храна, изобщо не означава, че ползват такива. Оказва се, че най-богатите хора в сферата на високите технологии имат твърде странни и дори безумни хранитeлни навици.

Основателят на Microsoft  Бил Гейтс е известен филантроп, който се стреми да промени света към по-добро,но  изобщо не може да подобри собственото си хранене. Бизнесменът обожава диетичната кола и изпива по 3-4 кена на ден.

На закуска Гейтс яде шоколадови мюсли, а зя обяд предпочита чийзбургерите пред всякакви други храни. Управлявящият Gates Foundation Джо Серел твърди, че всеки, който е поканен на обяд от създателя на Microsoft, задължително ще яде чийзбургери, „независимо от ранга или позицията му“. „Ако сте на обяд с Бил , ще ядете бургери. Той непрекъснато праща някого да донесе бърза храна. Мисля че Мелинда (съпругата на Гейтс), не му разрешава да се храни с чийзбургери в къщи“, разказа Серел в интервю за Telegraph.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг казва, че му е безразлично какво ще закусва. Яде това, което му се иска в конкретния момент, защото не обича „да губи времето си в дребнави размишления“.

Но това не означава, че Зукърбърг не експериментира с храните. Шефът на социалната мрежа е известен с личното си предизвикателство от 2011-а, когато реши да употребява за храна само животни, които е убил лично. Това включваше месо от кози, свине, птици и омари. Зукърбърг не само не се срамуваше от пристрастията си, но и сервираше месото на убитите от него животни на своите приятели и съседи.

Шефът на Twitter Джак Дорси, който  гостувал веднъж на Зукурбърг, след това с ужас си спомнял как създателят на Facebook убил пред очите му коза, а после я сервирал сготвена на масата. Дорси признава, че на тази вечеря се ограничил „само със салатата“.

Недоволният от навиците на Зукърбърг Джак Дорси има не по-малко странни хранителни привички. През работните дни от седмицата шефът на Twitter яде веднъж дневно, а през уикенда не слага и залък в устата си.

Дорси осъществява едниствения прием на храна вечер между  18:30 и 21:00 часа. Обикновено яде риба, пиле или пържола със зеленчукова салата, а за десерт – плодове  или черен шоколад. Дорси използва също  мултивитамини и „огромно количество“ витамин С. Създателят на Twitter твърди, че този режим му позволява да поддържа „остротата на ума“.

Въпреки това, мнозина потребители са убедени, че той  има симптоми на хранително разстройство.
Пойният създател на  Apple Стив Джобс също е бил известен с екзотичните си възгледи за храненето.. Понякога диетата му включвала един или два продукта, които консумирал през цялата  седмица, пренебрегвайки всички останали. Веднъж например ял дни наред само ябълки и моркови.

Джобс еспериментирал с плодовите диети, които според него го отървавали от телесните миризми, затова почти не използвал дезодорант и се къпел доста рядко. В някои периоди се въздържал изобщо от храна, твърдейки, че това му създава „усещане за еуфория и екстаз“.

За човек, който работипо  80-90 часа на седмица, генералният директор на Tesla и SpaceX Илън Мъск обръща твърде малко внимание на пълноценното хранене. Инженерът казва, че обикновено не закусва, но ако се случи, хапва шоколад и пие кафе.

Обядът, който сервират  на Мъск по време на бизнес срещи, бива погълнат за пет минути, което според признанието на самия милиардер  „не е много полезно“. Колкото до вечерите, те също често съвпадат с бизнес събития. Илън Мъск отбелязва, че в такива случаи преяжда здравата. Милиардерът казва, че докато бил студент успявал да похарчи само по един долар дневно за храна, което днес  „не препоръчва на никого“.