Странни истории за произхода на популярни храни

Всяка култура има свой стил на готвене, но все пак съществуват основни популярни храни по целия свят, които са обичани от почти всички. Някои от храните, които ядем всеки ден, имат странни и любопитни истории за своя произход, за които никога не бихте предположили. Тази класация на Listverse ще ви накара да помислите за храната, която консумирате, в съвсем нова светлина.

 

Кетчуп

Кетчупът е може би една от най-любимите американски добавки. Това е изключително популярна гарнитура за хот-дог и хамбургери, както и сос за потапяне към почти всичко. Той е толкова популярен, че 97 % от американските домакинства съобщават, че имат кетчуп в хладилника си. Изненадващо за мнозина, произходът на кетчупа всъщност е китайски. Думата „кетчуп“ идва от китайската дума ke-tsiap. През 17-ти век в Англия внасят от Азия сос, направен от аншоа, орехи, гъби и печен боб. Британците черпят вдъхновение от този сос и започват да се опитват да го повторят у дома. В Англия сосът се нарича catchup или ketchup, а в края на 19-ти век в кетчупа започват да добавят домати. Човек на име Хенри Дж. Хайнц започва да произвежда собствена рецепта за кетчуп през 1876 г.  Новият продукт се оказва много успешен и бързо става популярен в Европа.

 

Палачинки

Произходът на палачинките се търси в античността, а данни за консумацията им се откриват още в Древна Гърция и Рим. Първите ясно обозначени рецепти за палачинки се включват в готварски книги от 1439 година. В Древна Гърция и Рим палачинките са се правели от смес от мед, пшенично брашно, зехтин и изварено мляко. По време на английския Ренесанс популярното ястие за закуска се е овкусявало с ябълка, шери, розова вода или подправки. А Томас Джеферсън толкова много е обичал палачинките, че изпраща рецепта за специални палачинки от Белия дом в родния си град. В Англия дори има празник на палачинката, а традиционната рецепта за палачинка включва в съставките си и бира.

 

Хамбургер

Хамбургерът е създаден в САЩ от германски имигранти. Смята се, че за пръв път хамбургер стекът е сложен между два резена хляб по време на индустриалната революция от работници във фабриките. По-късно си пробива път в крайпътни Bar & Dinner заведения до Втората световна война. 27 юли се смята за рожден ден на хамбургера – на този ден през 1900 година Луи Лесен приготвя първия сандвич от този тип в ресторанта си Louis’ Lunch в Ню Хевън, Кънектикът.

 

Хот дог

Друга емблематична американска храна, която реално дори не е американска. Хот догът е измислен в Германия. Наричан е „дакел“ или „малко куче“ – тези термини се отнасят до колбас, който е тънък и малък в сравнение с традиционните немски колбаси. Човекът, който стои зад изобретяването на тези колбаси, е Йохан Георгенер, който занася продукта си във Франкфурт, за да го пусне на пазара, въвеждайки термина „кренвирш“.  Кренвиршите стават невероятно популярни, защото са евтини и лесни за ядене. Немците доказват в специално изследване, че първите подобни на хотдог закуски се правят в Германия през 1487 г., а в началото на 19-ти век немските емигранти в Америка пренасят и технологията за производство на този сандвич. Реклама в САЩ, при която в снимките е използван дакел, дава съвременното му име хотдог.

 

Пържени картофки

Те се наричат „french fries“, така че по подразбиране се очаква да са френски продукт, нали? Оказва се, че може и да не са – една  от многото теории за произхода им предполага, че златните, пържени, хрупкави картофи първоначално са били произведени в Белгия. Селяни в близост до река Мез често консумирали пържена риба като основно ястие. През зимата обаче реките замръзвали и нямали достъп до рибата, така че вместо нея, те запържили картофи. Според легендите американски войници ги опитали и им харесали, а тъй като преобладаващият език в тази част на Белгия е бил френският, войниците ги нарекли „french fries“.