Стилът на Урсула фон дер Лайен

Грешките и попаденията в избора на облекло на новия председател на ЕК.

Бившият германски министър на отбраната Урсула фон дер Лайен е новият председател на Европейската комисия. Сега някогашният лекар и майка на седем деца, която през дългата си кариера измина пътя от  редови член на Християндемократическия съюз до министър в четири правителества и близък съратник на канцлера Ангела Меркел, ще стане една от най-влиятелните жени в света.  Разказваме за стила на Урсула фон дер Лайен.

На пръв поглед  начинът на обличане на новия председател на ЕК не се отличава от този на колегите й. Тя може да бъде видяна най-често с невзрачни делови костюми в класически цветове като червен, тъмносин, черен и различни тонове на бежовото и кафявото. Впрочем костюмът също може да се носи по различни начини – Урсула фон дер Лайен периодично облича ризи, разтваряйки широко яките им, което изглежда малко странно. Въпреки общото желание на жените в политиката да не се отделят от общата маса, за да бъдат възприемани сериозно, украшенията често ги „издават“. Като Тереза Мей с нейните големи гривни, огърлици и брошки върху класически сака.

Колкото до Урсула фон Лайен, тя носи почти всеки работен ден  малки перлени обици, които сменя с по-забележими украшения за тържествени мероприятия. Подобно на много политици и тя изглежда забавно, когато трябва да участва в неформални събития.  Предвид ръста (161 см) и миниатюрното си телосложение, Урсула може да си позволи по-къси поли. Но до неотдавна  се възползваше неправилно от тях, създавайки по-скоро образ на героиня на Уолт Дисни или на аниматор на детски тържества, отколкото на стилна дама.

В миналото на различни приеми на благотворителни организации и други мероприятия, бившият лекар, предпочитащ строгите костюми за делниците, е била забелязвана с дантели, набори и деколтета.

През 2009-а тя се появи на събитие на международната организация за защита на децата от насилие и жестокост „Innocence in Danger“ с втален черен жакет от велур и синя рокля с разкроена пола. Образът се допълваше от абсолютно забраненото съчетание на сандали с чорапогащник.

Подобни модни недоразумения са се случвали и друг път с Урсула. През март 2013 г. тя се появи на друго събитие с къса шифонена рокля с оттенък на пепел от рози и болеро в същия цвят, които изглеждаха наистина нелепо. Конструкцията без презрамки бе „украсена“ от панделка на талията, спускаща се надолу в неразбираеми форми и гънки.Черните лачени сандали завършваха визията и точно толкова спорно, колкото огърлицата във формата на змия.

Немските медии не бяха  доволни и от прическата на жената, която успя за кратък срок да оглави няколко министерства, и я съветваха  да ползва по-малко лак за коса.

В интерес на истината Урсула фон дер Лайн се възползва от препоръките им и сега демонстрира добрите си физически данни, без да зашеметява публиката. През 2017-а тя се появи на благотворителна вечер за събиране на средства за деца със сърдечни заболявания в тъмносиня вталена рокля до земята, украсена с пайети в горната част.  Добрата кройка, съчетана  с прическа в стила на Хилари Клинтън си казаха думата – 60-годишната дама изглеждаше фантастично. Макар и не завинаги.

През юли 2018-а бъдещият председател на ЕС и съпруга й се срещнаха  с германския канцлер Ангела Меркер и нейния мъж. Уви, модният избор на Урсула за този ден не беше твърде удачен – роклята й отчасти беше ушита от същата материя като тоалета на Меркел, а това вече е тревожен сигнал. Горната част бе изработена от кадифе, а синтетичната пола с цвят на увяхваща роза и брезентова структура, трудно кореспондираха с операта на Вагнер, предвидена за вечерта. Официално материята се нарича моаре (вид тафта с вълнообразен ефект на отблясъците на материята) и не се препоръчва както за световните лидери, така и за останалите. Защото колкото и скъп да е тоалета ви, ако е изработен от моаре, ще изглеждате крайно неуместно.