Стефани Майър с нов роман към сагата „Здрач“

Почитателите на Едуард, Бела, Алис и Джейкъб ще могат отново да се срещнат с тях в книга „Среднощно слънце“, която се очаква да излезе на 4 август тази година. Ето за какво става въпрос:

 

Кой би предположил, че написаните преди петнадесет години истории на американката Стефани Майър не само ще покорят света, но и ще популяризира допълнително фантастичния жанр, посветен на вампирите.

Корицата на „Среднощно слънце“.

Припомняме, че историята разказва за забранената любов между човешко момиче и вампир. Когато Изабела (Бела) Суон се мести при баща си в градчето Форкс, щата Вашингтон, тя ненадейно се влюбва в своя мистериозен и красив съученик Едуард Кълън. Така главната героиня постепенно навлиза в един опасен, интригуващ и скрит за мнозина свят.

Едуард и Бела.

Сагата се състои от четири романа: „Здрач“ (2005), „Новолуние“ (2006), „Затъмнение“ (2007) и „Зазоряване“ (2008). Следва екранизацията на книгите с главното участие на американската актриса Кристен Стюарт в ролята на Бела и британският актьор Робърт Патисън в ролята на Едуард, публикуването на няколко илюстровани романа и издаването на допълнителните четива към поредицата: „Краткият втори живот на Бри Танър“ (2010) и „Живот и смърт: Здрач пренаписан“ (2015). В последното се разказва за преобърнатите съдби на Бела и Едуард – тя е кръвопиецът, а той – човекът.

А преди броени часове Стефани Майър обяви в телевизионното предаване „Good Morning America“, че ще лансира новата книга, озаглавена „Среднощно слънце“ (Midnight Sun), на 4 август тази година: „Звучи абсурдно и не знаех, дали точно сега трябва да публикувам новата ми книга, но мнозина от вас я очакваха с огромно нетърпение. Не ми се струваше редно да ви карам да чакате още. Съжалявам за лошия момент. Надявам се, че тази книга ще бъде добро разсейване от реалния свят.“

Но дългоочакваната творба на авторката не е продължение на сагата, а обратното – нейната предистория. Сюжетът е същият като в първата книга от поредицата, но всичко е разказано от гледната точка на Едуард: неговите чувства, мисли и преживявания, още преди запознанството с любимата му. Впрочем подобна идея може да се срещне и в книгата на Е. Л. Джеймс „Грей: Петдесет нюанса сиво през очите на Крисчън Грей“.

Стефани Майър.

„Среднощно слънце“ е написана редом с първите книги, както части от нея са били показани на Робърт Патисън и филмовия директор Катрин Хардуик по време на снимките на първата кинолента. Стефани планира да я лансира още през 2008-а, но, заради публикуването на откраднати откъси от хакери в интернет, се налага да забави премиерата ѝ за читателите.