Старт на „Берлинале“ със Самуел Финци и Джеръми Айрънс

Само след няколко часа, в Берлин, в 20.30 часа българско време се открива 70-ото издание на Международния филмов фестивал „Берлинале“. От днес до 1 март ще бъдат показани близо 340 филма, като от тях 18 участват в конкурсната програма и ще се състезават за „Златната мечка“.

 

Седемдесетото издание на фестивала ще е под общото ръководство на изпълнителния директор на фестивала – Мариет Рисенбeек и на художествения директор Карло Чатриан.

Те привлякоха за водещ многократно награждавания филмов и театрален актьор Самуел Финци, който ще модерира както откриването тази вечер, така и тържествената церемония по награждаването на 29 февруари 2020-а.

„Много сме радостни, че Самуел Финци ще бъде водещ на 70-ото издание на „Берлинале“. Неговото красноречие и невероятен талант да импровизира ще гарантират многообещаващо начало на фестивала“, обявиха Рисенбеек и Чатриан.

Самуел Финци е един от най-търсените филмови и театрални актьори в Германия и Австрия и е получил много награди за творчеството си. През 2015 г. бе обявен за актьор на годината в немскоговорящите страни, като получи отличието за играта си в „Очакване на Годо“, спектакъл на Берлинския „Дойчес театър“. В момента играе на театралните сцени във Виена, Берлин и Хановър.

Самуел Финци.

От своя страна Финци коментира, че за него е голяма чест да участва в един от най-важните международни филмови фестивали в света и то на 70-ия рожден ден на „Берлинале“.

Кръглата годишнина ще се запомни и с едно нововъведение – председателят на журито английският актьор Джеръми Айрънс ще направи специално изявление, с което ще се обяви срещу насилието спрямо жените и за правото на сексуално самоопределение.

С това той иска да отговори на немалко критични гласове, които припомнят както обявяването му срещу гей браковете, така и негови изявления в миналото (пред RadioTimes през 2011 г.). Тогава по повод политическата коректност Джеръми Айрънс дава следния пример: „Ако една жена си е на мястото, тя може да се справи със ситуация, в която някой мъж я хване за задните части“.

С вечерното си изявление Джеръми Айрънс би искал медийният интерес към „Берлинале“ отново да се фокусира върху конкурсната програма и качествените филми, а не върху неговата личност.

Джеръми Айрънс.

След изявлението му ще бъде показан филмът „My Salinger Year“ („Моята година със Селинджър“). В него канадският режисьор Филип Фалардо разказва за литературния свят в Ню Йорк през 90-е години на миналия век и за мястото на Джеръм Селинджър и неговата млада асистентка в него. Филмът не е включен в конкурсната програма. Освен нея филми ще бъдат показани в още няколко филмови програми „Панорама“, „Форум“, „Перспективи на немското кино“ , „Поколение“, „Изгряващи звезди“ – която е специална програма на European Film Promotion и в която специално е номинирана българската актриса Мартина Апостолова, за която „Banker Special“ вече писа http://www.special.bg/martina-apostolova-po-stapkite-na-alisiya-vikander/.

С нетърпение се очакват филмите „Ако това е любов“ на френския режисьор Патрик Шиа, „Надежда“ – норвежко-шведска продукция на Мария Содал, „Черно мляко“ на Борхугин Уйенма – копродукция на Германия и Монголия.