Срам и сълзи: първият основен свидетел срещу Уайнстийн

Първият основен свидетел по делото срещу известния холивудски продуцент Харви Уайнстийн се изправи пред съда в Манхатън. Това е Мириам Хейли на 42 години. Тя избухна в сълзи, докато разказваше пред 12-членното жури (7 мъже и 5 жени) как става жертва на сексуален тормоз в апартамента на Уайнстийн в Ню Йорк през 2006 година.

 

По онова време Хейли работи като асистент на продукция. За първи път тя разказа за въпросното сексуално посегателство на пресконференция в края на октомври 2017 година. Направи го по съвет на адвоката си Глория Алред, след като в две авторитетни издания – „New York Times“ и „New Yorker“ бяха публикувани разкрития за сексуалния тормоз и насилие, извършвани системно от Уайнстийн. 42-годишната Хейли, която смени името си (в публичното пространство е известна като Мими Хейли), добави нова информация по случая: две седмици след първия инцидент, от юли 2006 г., Уайнстийн отново я принуждава да правят секс в хотелска стая в Ню Йорк.

Харви Уайнстийн с екипа си адвокати.

Описаната от Мириам случка се повтаря в много от свидетелствата, които дават над 80 жени, публично обвинили Харви Уайнстийн в сексуално посегателство.

Случката с Хейли е от преди близо петнадесет години. В съда тя разказа, че се запознава с Уайнстийн, през 2004 г., в Лондон, по време на парти след премиерата на филма „Авиатор“. По онова време израсналата в Швеция Хейли е на 25 години и е асистентка на починалия през 2016 г. британски филмов продуцент Майкъл Уайт. Много е слушала за Уайнстийн – за нея той човек – олицетворение на успешна и много голяма продуцентска компания. Ето защо, запознавайки се с него, тя се надява, че ще успее да установи добри професионални отношения. Това е първата част от историята на Мириам, която тя разказа тя пред заместник-окръжния прокурор Меган Хаст.

„Изведнъж той ме попита дали мога да го масажирам“

Две години след първата среща тя се вижда отново с Уайнстийн  – на филмовия фестивал в Кан през май 2006 година. Малко преди това е останала без работа, след като предишният й работодател – Майкъл Уайт –  сериозно се разболява. И така Хейли се оказва на фестивала в южната част на Франция с надеждата да установи нови контакти. Среща се с Уайнстийн на парти, на яхта, като го пита дали има подходяща работа за нея. Тогава продуцентът я кани в хотелската си стая, където щели да обсъдят някои бизнес въпроси.

Хейли признава, че приела предложението му, но срещата в хотела в Кан много бързо й станала неприятна. „Изведнъж той ме попита дали мога да го масажирам“, разказва Хейли. „Отказах и му казах да отиде на рецепцията и там да попита за масажистка.“ След това Уайнстийн й предложил той да я масажира, нещо, което тя също отхвърлила. След което излязла от стаята и избухнала в сълзи: „Почувствах се много глупава – бях толкова развълнувана, че ще се срещна с него, а той се отнесе по такъв начин с мен“.

Почти всички случаи са такива – става дума за млади жени, които във връзка с някакъв професионален ангажимент имат желание да се срещнат с Харви Уайнстийн, но след това той изисква от тях да удовлетворят сексуалните му желания: такива истории описват почти всички жени, пострадали по случая с известния продуцент.

Хейли продължава разказа си пред съда – след онази среща в Кан с прочутия филмов продуцент тя си тръгва с убеждението, че с професионалната й кариера е свършено. За нейна изненада обаче Уайнстийн съвсем скоро й предлага да започне работа в САЩ като асистент на продукция в шоуто Project Runway („Топ дизайнер“). Така Хейли си стяга багажа и хваща самолета за Ню Йорк, но с туристическа виза.

Първият основен свидетел по делото – Мириам Хейли.

След като сезонът приключва и Хейли си свършва работата, тя продължава да поддържа контакт с Уайнстийн. Той я кани на филмова премиера в Лос Анджелис през юли 2006 г. Вечерта, на 10 юли 2006 г., ден преди пътуването до Лос Анджелис, Уайнстийн й се обажда и я пита дали ще го посети в апартамента му в Ню Йорк в Сохо. Той дори й изпраща шофьор да я вземе. В онзи момент Хейли не смята, че поканата е необичайна. Но когато влиза в апартамента, по нейните думи Уайнстийн „се нахвърлил върху нея. Тя се опитала да се отскубне от него, а той започнал да я бута към спалнята си.

„Паднах назад на леглото, опитвах се да се изправя, но той ме натискаше към кревата“, разказва Хейли. „През цялото време му казвах, че не искам… Просто казвах: Не, не, не. Не искам. Но Уайнстийн ме държеше, направи орален секс с мен“, продължава разказа си Хейли. Отчаяна, тя му казва, че е в цикъл, за да го накара да спре. Но той „изважда” тампона и продължава. „Срамувах се – казва Хейли, – бях изнасилена“. В крайна сметка Уайнстийн свършва върху нея.

Хейли заяви пред съдебните заседатели, че никога не е разказвала за инцидента на полицията и че само е споделила за случилото се на една съквартирантка. От една страна се страхувала от непосредствените последици – а именно, че американските власти ще научат, че е работила в САЩ, а е имала само туристическа виза. От друга страна, заради кариерата си, е искала да поддържа приятелски отношения с Уайнстийн.

„Беше безкрайно унизително“

Уайнстийн изслушва историята на Хейли с каменно лице. Той я гледа с празен поглед и шепне нещо на адвокатите си, докато тя, обхваната от силно вълнение, разказва поредицата от сексуални посегателства. Една от съдебните служителки не спира да й подава кърпички. В съдебната зала в един момент настава гробна тишина, а отвън се чуват полицейски сирени. Когато Хейли се окопитва, започва да говори толкова тихо, че й подават ръчен микрофон.

Сега идва ред Мириам Хейли да разкажеш за неизвестната до този момент среща с Уайнстийн в хотела Tribeca в Ню Йорк. Тя приема поканата на Уайнстийн с надеждата „да си възстанови поруганата чест“. Но когато се появява в хотелската стая, продуцентът почти веднага я хваща за ръката и я завлича към леглото. „Тогава си помислих – аз съм пълен идиот“, призна Хейли.

Един от адвокатите на Уайнстийн – Деймън Черонис.

За разлика от първия път тя не се съпротивлява на атаката на Уайнстийн и просто „лежи там“. Междувременно Уайнстийн я нарича „курва“ и „уличница“, явно с цел да я възбуди. „Помислих си – сега отново се започва“, казва Хейли и продължава „Беше дълбоко унизително“. На въпроса на прокурора дали в онзи ден е искала да прави секс с Уайнстийн, Хейли отговаря: „Не“. По-късно обаче на въпрос на защитата дали Уайнстийн я е принуждавал в онзи ден да правят секс, тя отрича да е имало „принуда”.

Всъщност, обвинението срещу продуцента е свързано със сексуалноно посегателство, извършено от Уайнстийн в апартамента му при първата среща с Хейли. Вторият случай – в хотела Tribeca не е част от обвинението. Уайнстийн отрича да е извършил престъпление. Твърди, че сексуалните контакти са били по взаимно съгласие.

„Просто се отказах“

„Първият случай беше дълбоко унизителен, но за него не мога да се обвинявам“, казва Хейли. „Втория път не се борих достатъчно и търпях“, добавя тя. „Просто се отказах.“

По време на кръстосан разпит, продължил повече от три часа, адвокатът на Уайнстийн Деймън Черонис показва на свидетелката поредица от имейли. По думите на защитата тези мейли са писани от Хейли и изпращани до Уайнстийн след първия инцидент. В едно от изнесените електронни писма, показано пред съда, става дума за имейл от февруари 2007 година. В него Хейли пита асистента на Уайнстийн дали е абсолютно сигурен, че шефът му е получил идеята й за телевизионен сериал, озаглавен Trash TV.

„Моля ви, накарайте Харви да го прочете“, пише Хейли. В други имейли, изпратени директно на Уайнстийн през 2008 г. след срещата в Кан, накрая тя е писала „с много любов“, както „мир и любов“.

„Когато го видяхте в Кан, не се обърнахте кръгом и не поехте в обратната посока, нали?!“, попита адвокат Черонис.

Той също така поиска да разбере защо Хейли не споменава за втората си среща с Уайнстийн, когато дава пресконференция през октомври 2017 година и участва в предаването Today Show.

„През октомври 2017 г. не разказахте останалата част от историята, нали?“ – попита адвокатът Деймън Черонис.

Хейли отговори:

„Ако трябваше да изброя всички подробности за срещите си с Уайнстийн, трябваше да имам на разположение два часа.“

„Истината е, че сте имали приятелски отношения с господин Уайнстийн” – последва реплика от страна на защитата. Но Хейли категорично отрече това да е така.

Актрисата Анабела Шиора.

Всъщност, тази теза е съществен елемент в стратегията на адвокатите на Уайнстийн в продължаващите изслушвания: те твърдят, че жените са се съгласявали да имат връзка с клиента им. Иначе защо са щели да поддържат контакт с Уайнстийн след неговите предполагаеми сексуални посегателства? Защо не са избягали, защо не са се свързали с полицията? Очевидно, за да отговорят на тези въпроси, от прокуратурата поканиха в съдебната зала психиатърката Барбара Жив. Тя свидетелства, че повечето жертви на сексуално посегателство остават в контакт със своите нападатели, защото последните често ги заплашват с отмъщение, ако те решат да разкажат на някого за случилото се.

Иначе Хейли дебело подчерта, че онова, което е говорила на пресконференцията от октомври 2017 г., е самата истина.

„Други трябва да решат, госпожо” – отговори й Черонис, очевидно визирайки съдебните заседатели.

Съдбата на Харви Уайнстийн до голяма степен зависи от това дали седмината мъже и петте жени съдебни заседатели вярват на Мириам Хейли, както и на втория основен свидетел Джесика Ман, която предстои да даде показания. Други четири жени също твърдят, че са били жертва на сексуално посегателство от страна на Уайнстийн, но за това няма повдигнато обвинение срещу него, тъй като давността за предполагаемите престъпления е минала. Преди седмица актрисата Анабела Шиора се изправи в съда в качеството на свидетел и обяви, че Уайнстийн я е изнасилвал през 90-е години.