Спешни мерки за свободните артисти и у нас, и в Съединените щати

В първите дни от избухването на епидемията от коронавирус пострадаха най-вече културните центрове, които затвориха врати още преди да бъде обявено въвеждането на извънредно положение.

 

У нас министърът на културата Боил Банов обяви, че за държавните културни институции ще има субсидия, с която да покрият заплатите и осигуровките си в период до шест месеца от началото на извънредното положение, а за свободните артисти се откриват две възможности.

Първата – да могат да ползват безлихвен заем от 1500 лева месечно, който да получават три месеца, а след това да изплащат 10 години с 5-годишен гратисен период, и втората – да получат безвъзмездно по три минимални заплати (610 лева), плюс осигуровките, стига през 2019 г. месечният им доход да не е бил по-висок от 1000 лева. Мярката с трите минимални заплати е предвидена за 1200 артисти, въпреки че по данни на НАП свободните артисти в страната са 2200 души. Боил Банов обяви, че тепърва ще прави регистър на свободните артисти. Тук е мястото да припомним, че към Министерството на културата от 2007 г. съществува регистър на културните организации и в него са вписани общо 1633 субекта с цел те да могат да кандидатстват по различни програми на Министерството. Сред тях обаче, въпреки че преобладават фондации и неправителствени организации, има и държавни музеи и културни центрове.

В Съединените щати, по данни на Националния фонд на изкуствата броят на свободните артисти е 2.5 милиона души. Много от тях, за да могат да развиват артистичната си дейност, паралелно работят на втори фронт – заети са в сферата на услугите, търговията на дребно или имат занимания, близки до сферата на изкуството им. След въвеждането на принудителната карантина обаче тези им източници на доходи бяха безнадеждно прекъснати.

Ето защо Фондацията за визуални изкуства на прочутия поп арт художник Анди Уорхол призова всички благотворителни организации в сферата на изкуството да обединят усилията си и да помислят за нуждаещите се от спешна подкрепа художници, музиканти, артисти и литератори.

Авторите на идеята за фонда Artist Relief.

Като за начало Фондацията на Анди Уорхол мобилизира регионалната си мрежа, чрез която ще отпуска безвъзмездни субсидии на хората на изкуството в 16 града на територията на Съединените щати. Освен това тя ще подкрепи Фонда за спешно подпомагане на съвременното изкуство в условия на Covid-19, както и Artist Relief – обединение от няколко фонда, които подкрепят хора на изкуството, изпаднали в нужда с въвеждането на извънредните мерки по повод пандемията.

Факт е, че има една американска федерална програма – CARES Act, но тя осигурява обезщетения за безработица на едва 1099 артисти на свободна практика.

Ето защо Artist Relief се появява тъкмо навреме. В нея даряват средства организации като „Академията на американските поети”, Artadia, фондациите „Творчески капитал”, „Съвременно изкуство”, National YoungArts Foundation, „Артисти на Съединените щати”, MAP Fund. В списъка е и фондацията на бившия американски министър на финансите – Ендрю Мелън (1855-1937), която дарява в помощ на артистите 5 млн. долара.

С това дарение Artist Relief ще разполага с 10 млн. долара – средства, с които фондът смята да подкрепи по 100 артисти седмично – от средата на април до септември. Така могат да бъдат обхванати около 2000 творци, което е крайно недостатъчно, предвид по-горе споменатите 2.5 млн. души творци и артисти.

Но от Artist Relief не се отчайват – първоначалната им цел е една единствена – да помогнат възможно най-бързо на колкото се може повече хора.

Събраните 10 милиона долара са само началото. С популяризирането на инициативата се надяват да достигнат до много повече от 2000 души.

Призоваваме колегите филантропи да се включат в усилията ни, за да осигурим на всеки творец възможност да изхранва себе си и семейството си, да има покрив над главата си, лекарства и грижа за децата.

Връщайки се назад в историята, виждаме, че хората на изкуството винаги са ни помагали в трудни и мрачни времена. Те са предричали бъдещето ни, били са наши водачи, организатори и вдъхновители. Но как биха могли да бъдат всичко това, ако животът и здравето им са в опасност? Нашата задача днес е да гарантираме, че, както се озовахме в тази ситуация, така и ще излезем от нея – всички заедно! Надяваме се, че ще се присъедините към нас” завършват от Artist Relief отвореното си писмо, адресирано до всички потенциални дарители.