Скритото терапевтичното действие на шопинг туровете

Преживявате поредната любовна раздяла или някаква тежка психическа травма, или просто поредния лош ден? Шопинг терапията винаги е добра идея. За мнозина първото нещо, което предпочитат да направят е да прекарат часове из магазините, пробвайки дрехи, обувки, раглеждайки бижута, чанти, аксесоари. Но такива необмислени и емоционални покупки подобряват ли настроението ни или са безполезни и предизвикват чувство на вина впоследствие? Прочете какви са ползите от шопинг терапията.

Подобрява настроението ви

Според проучване на Journal of Consumer Psychology шопинг терапията има висока терапевтична стойност и в резултат на това подобрява настроението. Изследванията са показателни, че  човешко поведение зависи от емоционалното състояние. Когато сами взимате решения къде да пазарувате и какво да купувате, това ще ви помогне да получите някакъв контрол върху живота си. Същевременно разходката и разглеждането на витрините помагат да спрете да мислите негативно.

Улеснява преминаването в нова фаза от живота

Професорът по психология и маркетинг в Golden Gate University, Сан Франциско, Кит Яроу, е на мнение, че когато пазаруваш на емоционална основа, тогава по-лесно преминаваш към нова фаза от живота си. Според него по време на пазаруването, хората ще визуализират по-добро бъдеще и съответно ще закупят желаните продукти, а това ще им помогне да отклонят вниманието си от проблема и да се почувстват добре.

Повишава нивото на допамин

Редица изследвания разкриват, че когато излизате на пазар, се вълнувате. Когато сте развълнуван, мозъкът ви се изпълва с хормона, наречен допамин. След като първоначално допаминът е бил смятан за регулатор на моторните функции, през последните две десетилетия се налага мнението, че играе важна роля в редица психични процеси като мотивацията и заболявания, сред които депресия, шизофрения и прочее.

Подобрява цялостното развитие на детето

Според проучването на д-р Лорънс Роуп и професор Пол Ананд, публикувано в Daily Mail, пазаруването е дейност, която изисква повече движение и взаимодействие с различни типове хора, затова има потенциал да подобри социалните умения на децата. Понякога може да ви изглежда, че пазаруването, заедно с децата е кошмар, но е факт, че шопинг терапията с вашето дете води до множество положителни резултати в дългосрочен план.

Все още се притеснявате за вашето бъдеще и живот? Един от най-добрите начини за справяне с подобни отрицателни емоци  е шопинг терапията в умерени количества. Когато се практикува в приемливи граници, тя може да ви помогне да се отървете от стреса, усещането за неудовлетворение и напрежението в живота си.