Скорост на макс – Aston Martin ще участва в 24-часово състезание с нов суперавтомобил

Aston Martin ще се бори за победа в състезанието за спортни автомобили и прототипи „24-те часа на Льо Ман“ през 2021 година. Британският производител на луксозни спортни автомобили ще участва с хиперкара Valkyrie.

Мениджърите на Международна автомобилна федерация, които наблюдават Световното първенство по издръжливост и организаторите на състезанията Automobile Club de L’Ouest, разкриха по-рано, че хиперколите ще заместят прототипите като топ категория през сезон 2020-21.

Aston Martin ще пусне на пазара два модела на Valkyries, задвижвани от V12 двигатели. Този тип V-образни двигатели с 12 цилиндъра са монтирани на картера в две банки по шест цилиндъра и задвижват общ колянов вал. При автомобилите, V12 двигателите не са използвани често, поради сложност на изработката и високата цена. Те се използват в скъпи спортни и луксозни автомобили, заради своята мощност, по-гладка работа и отличителен звук.

 

Съобщението за участието на производителя на спортни автомобили идва 60 години след единствения общ триумф на Aston Martin в Льо Ман през 1959 г. с британския Roy Salvadori и американския Carroll Shelby. През 2021 година ще бъде отбелязана също така и стогодишнината от първото влизане на Aston в Circuit de la Sarthe.

Мисля, че от гледна точка на бранда бихме казали, че имаме още малко недовършена работа„, заяви пред Ройтерс изпълнителният директор на групата Анди Палмър и продължи: „Не подценяваме трудността на победата в „24-те часа на Льо Ман“ и никога не подценявате упоритостта и ресурсите на Toyota„. Шампионите Toyota към момента са единствения производител в топ категорията на „Льо Ман Прототипи„.

Ограниченото издание на новия автомобил ще струва около 3.17 милиона долара. Новите правила на състезанието значително ще намалят разходите за конкуренция. От Aston Martin заявиха, че се надяват, че техните основни конкуренти McLaren и Ferrari ще поемат предизвикателството.

 

 

Няма да им струва нищо, защото това е начинът, по който са написани правилата„, добави Анди Палмър. По негови думи новите правила ще „вдъхнат свежест в серията„.

Друга любопитна новина от компанията е, че автомобилът Aston Martin DB5 от 1965 г., конструиран за Джеймс Бонд и оборудван с шпионски екстри, като приспособления за рязане на гуми, картечници и брониран щит, ще бъде предложен на търг през август. Точно този автомобил Aston Martin не е използван във филми за Джеймс Бонд, но е сходен с този, който агент 007 шофира в продукциите „Голдфингър“ и „Операция „Мълния“.