Скъпи неща, които издават вашата… бедност

Замисляли ли сте се, че вашето жилище може да разкаже за характера ви много повече, отколкото бихте искали.

Всъщност, отделни елементи на декора, аксесоарите и модерните технологични джаджи, към които изпитвате слабост, може да демонстрират дали сте наистина сте заможни или не се простирате според чергата си.

Луксозни предмети

Доста хора с ограничени средства предпочитат да купуват скъпи предмети (аксесоари, декоративни елементи, оборудване и т.н.), за да покажат, че и те „не са случайни“. Няма значение, че след това ще трябва да изплащат  заем, важното е да направят съответното впечатление. Честно казано тези номера не минават и фукльовците, които не живеят според средствата си, личат от километър.  В подобни случаи дизайнерите  казват : „Защо ви е чанта Chanel или обувки Christian Louboutin, ако пътувате с метро или маршрутка?”. Същото важи и за декора. Винаги си личи, когато луксозните предмети не са достъпни, но присъстват извън контекста на целия интериор.

Отказ от необходимото заради модното

Често може да срещнете хора, които се лишават от най-необходимите неща (храна, транспорт и т.н.), само и само за да спестят пари за модерен смартфон, лаптоп от най-новия модел или някакъв красив аксесоар, който изведнъж се оказва страшно необходим. Експертите съветват да не се подвеждате от моментните страсти, още повече че модата е мимолетна. И кой знае, докато се лишавате от радостите на живота и пестите за последния писък на техниката, може да се появи поредния култов продукт, заради който отново ще трябва да се лишите от нещо.

Демонстрация на успеха                                                                                                                               Заможните хораобикновено не демонстрират финансовите си възможности и се стремят колкото се може по-малко да афишират колко пари са свикнали да харчат. Същото се отнася и за обстановката в дома. Нещата трябва да са подбрани с вкус, но без да са пропити с патос и излишна самонадеяност. Другото е опит да се покаже по-богати, отколкото всъщност сте.

 

Репродукция на известни картини

В нито едно прилично общество  няма да окачат фалшива на стената, независимо колко майсторски е изпълнена. Всяка имитация само разваля цялостното впечатление за жилището и за самите вас. За всяка картина трябва да се подбере идеалната рамка, иначе няма смисъл да  украсявате стената си с нея. Според интериорни дизайнери безвкусните имитации на изкуство трябва да си останат на щандовете в мебелните салони, вместо да влязат в домовете ви.

„Брандмания“ във всичко

Това се отнася както за предметите от декора, така и за гардероба като цяло. Става дума за основният признак, който отличава бедния човек (често живеещ в провинцията) от онзи, който печели прилично. В желанието си да притежават заветните лога, тези хора може дори да вземат кредит, за да пътуват до някоя съседна държава и да придобият мечтаната вещ  на известен бранд, от безмитния магазин. Или да пестят средства, за да си купят нещо „марково“, което после гордо да демонстрират на гостите си.