Сингапур: милионери, блясък и разкош

Сингапур е град-държава, известен със своята уникалност, модерна архитектура и свобода. Ето 10 интересни факта за мегаполиса на бъдещето, които няма да ви оставят безразлични.

Името Сингапур идва от малайската дума „синга“ – лъв и санскритската „пур“ – град.

Националното цвете на Сингапур е орхидеята Vanda Miss Joaquim. Причината е, че растението цъфти през цялата година, като по този начин символизира желанието на местните жители за постоянен прогрес.

В града-държава не харесват много тъмния цвят на кожата. Затова в магазините има изобилие от избелващи средства и кремове.

Местното летище Чанги е на второ място в списъка на най-добрите в света. В него има няколко градини с орхидеи и езера, в които плуват златни рибки. В един от терминалите е разположен басейн, а в зоната за излитане са инсталирани компютри с безплатен интернет.

Нарушителите се наказват строго и скъпо. Една от най-необичайните глоби е за наличието на вода в саксията, след поливане на цветята. Причината е, че влажността привлича комарите, а градските власти почти са ги изтребили, за да избегнат епидемии от треска и малария.

Сингапур се счита за една от най-безопасните страни, чиито жители обичат да спазват законите. Съответно, коефициентът на престъпност е сред най-ниските в световен мащаб. В страната може да се разхождате спокойно както през деня, така и през нощта.
Държавата не разполага природни ресурси. Сингапур купува дори пясък и сладка вода от Малайзия.

В града-държава живеят около 100 хил.доларови милионери, което е около 3% от общото население на страната. В града има дори „квартал на милионерите“, който се нарича Keppel Bay. Състои се от 6 луксозни сгради с извита форма и няколко по-ниски. Небостъргачите са свързани помежду си с мостове. На покривите им са засадени цели градини. Шикът и блясъкът са невероятни.

В Сингапур има два етнически района – Little India („Малката  Индия“) и Chinatown ​​(„Чайнатаун“). Първоначално те са създадени, за да се адаптират имигрантите. Днес, обаче, са загубили това значение и представляват културни центрове, където можете да опитате традиционни ястия и да си купите национални сувенири.

Въпреки че наричат Сингапур „каменната джунгла“, в почти всеки район има спортни площадки и градинки. Като цяло около 50% от страната е покрита с градини и национални паркове.