Шоколад и приказки – съботно-неделни предложения

Осми февруари в някои страни е обявен като ден за предложения за годежи. Избрали са го, като втория ден от седмицата между 7 и 14 февруари – Денят на влюбените.

 

За да ви подготвят за празника, в двата почивни дни в парк-хотел Москва се организира базар „Изкуство, любов и шоколад“. Очакват ви всякакви шоколади, сладка, домашно направени бонбони и торти.

Сладки изкушения

С творчески решения можете да се включите и вие – най-вече в цветните работилници за тениски и за сърца, направени от вълна и филц.

Освен това към тортите за подарък ще можете да изберете красиви ръчно изрисувани картички, авторски аксесоари и всякакви симпатични джунджурии. Сред тях не пропускайте висококачествените глинени изделия на КаритАрт, които са изработени от деца и младежи с увреждания и от деца в риск.

И ако обикаляйки из щандовете на базара, имате усещането, че още малко и ще видите къщичка със захарно петленце на покрива, следващото предложение е за вас.

Свят на приказки

На 8 февруари, от 11.00 часа в Детския център на Столична библиотека започва часът на приказката с текстове на Леда Милева. Поводът е 100-годишнината от рождението на писателката на истории за деца. В арт-ателието в библиотеката ще има възможност да се рисуват героите на Леда Милева като Мирчо и Немирчо от едноименната й поредица и Заю на разходка. Едва ли е нужно да припомняме, че популярната детска песничка „Зайченцето бяло“ е по текст на Милева.

Ако малчуганите не се откъсват лесно от рисувания приказен свят, възползвайте се от вдъхновението им  – включете ги в Националния детски конкурс за авторска приказка „Ще ти разкажа приказка”. Текстовете се приемат до 28 февруари, в деловодството на дирекция „Култура“ на Столична община или изпратени по пощата. Конкурсът е на свободна тема, но само за деца – от 9 до 12 години и от 13 до 15 години.

За по-големите приказните сцени са от живописния Пирин или от красивия природен феномен Мелнишките пирамиди.

„Златен грозд“ в Мелник

В двата почивни дни от 12.00 часа в центъра на Мелник можеше да чуете местния духов оркестър и богата фолклорна програма, както и изпълнителите Емилия Трайкова, Карамфил Божиков и Ирина Паскалева.

Празникът „Златен грозд“, превърнал се вече в традиция, ще събере ценителите на вино от цяла България. Винопроизводителите от Мелнишкия регион ще представят най-добрата си продукция.

Производителите на домашно вино участват в традиционния конкурс, който се провежда в две категории – „Мелнишка лоза“ и „Букет“.

На фестивала може да очаквате да дегустирате разнообразни вина от избите в района, като не пропускайте уникалното за района грозде – Широка Мелнишка.

Национален фолклорен фестивал в Кюстендил

За онези от вас, които отбелязват 8 февруари като Бойния празник на кюстендилски и самоковски гарнизони, има изненада – може да чуете един от кръговете от Националната кампания „Да запалим и съхраним огъня български …!“ Той ще се състои на 9 февруари от 14.00 часа в Кюстендил, като в него ще участват групи, състави и изпълнители от общините Трекляно, Невестино, Кюстендил, които ще покажат най-интересните си танци, достойни за най-високата награда.