Шест тайни на успеха на Джон Рокфелер

На 29 септември 1916-а  Джон Рокфелер, основател  на компанията „Стандарт Ойл“ става първият милиардер в света. Роден е в бедно семейство и започва да работи на 16 години, за да помага на майка си и на по-малките си братя. Ето няколко правила от успешния и богат живот на прочутия предприемач.

  1. Рокфелер е бил убеден, че на хората трябва да се помага, но само на онези, които наистина искат помощ. Самият той е жертвал за благотворителност 10 на сто от печалбите си, но обичал да повтаря, че филантропията е полезна само в случаите, когато помага на хората да постигнат независимост.
  2. Милиардерът отделял най-голямо внимание не на цифрите, както биха предположшли икономистите, а на… общуването с хората. И обяснявал успеха си със своето умение да контактува. Според Рокфелер затворените и неприятни хора много рядко стават богати, защото предприемачът смятал умението да се общува за стока, която може да се купи точно както си купуваме захар или кафе.
  3. Въпреки че дарявал активно пари за благотворителност, Рокфелер се въздържал от контактите с бедни и нещастни хора. Според него бедният си остава беден, защото е в обкръжението на слаби неудачници, които мразят богатите. Общувайте с оптимисти и победители и ще станете като тях.
  4. Обстоятелствата играят роля в човешкия живот, но тя е незначителна. Първият милиардер в света бил убеден, че битието на всеки се подрежда според неговите постъпки и решения. Което означава, че всеки носи цялата отговорност за постиженията и провалите си.
  5. За да станете богати е достатъчно е да не купувате прекалено много. Джон Рокфелер внимавал с парите и смятал себе си за пестелив човек. И съветвал всички, които искат да забогатеят, да правят списък с необходимото преди да отидат в магазина и да купят само това, което са си набелязали.
  6. Работете по-малко за хората, съветвал Рокфелер. Колкото повече работите за някой друг, толкова по-бързо ставате по-бедни. Коренът на думата „работа“ е „раб“ (роб).