Шест храни, които водят до пристрастяване

Вероятно ви е познато неудържимото желание да си вземете още една бисквита от купата, да отворите втора опаковка снакс или да отпиете още няколко глътки газирана напитка.

Причината не е във великолепния им вкус или необходимостта да утолите глада си, просто има продукти, на които е трудно да се наситим. Истината е, че определени храни с високо съдържание на захар, сол или мазнини (или и трите заедно), които водят до пристрастяване, предизвиквайки освобождаването на допамин в мозъка. Допаминът е хормон на щастието, който може да доведе до зависимост към конкретен източник на приятни усещания, особено когато става дума за храна. Стимулирайки центъра на удоволствието, той сигнализира на мозъка, че ви трябва още, и още, и още…

Кои продукти предизвикват пристрастяване?

Шоколадът

Храни, които водят до пристрастяване

Опасната зависимост от шоколада е известна отдавна, но малцина знаят, че той се свързва със същите центрове на удоволствие в мозъка както алкохола и някои видове наркотици. Освен допамина шоколадът засилва изработката на окситоцин, който подобрява самочувствието. Ефектът се засилва с всяка нова доза.

Много от нас са консумирали шоколад преди изпит и в това има логика. Натуралният продукт наистина подобрява работата на мозъка в продължение на 2-3 часа, но и с него не си струва да се прекалява.

Сиренето

Храни, които водят до пристрастяване

 Известна е приказката „колкото повече сирене, толкова по-вкусно“. То, обаче,  обикновено съдържа много мазнини и холестерол, както и вещество, наречено казоморфин, което влияе върху производството на хормони на удоволствието.
Някои видове сирене дори  са полезни за организма, но всички те могат да предизвикат пристрастяване, затова трябва да се внимава. Особено с ястия, които съдържат и други пристрастяващи продукти.

Според проучване на Университета в Мичиган, например, пицата е най-пристрастяваща в сравнение с други ястия, защото комбинацията от солено сирене, пухкаво тесто и захарта в доматения сос е просто неустоима. В резултат нивото на захар в кръвта рязко се повишава, а след това, когато се понижи, организмът започва да се чувства гладен и ви кара да посгенете към  следващото парче.

Снаксовете

Храни, които водят до пристрастяване

По същата схема работят чипсовете, начосите, царевичните пръчици, пуканките и други снаксове, които обикновено консумираме докато гледаме филм.

Те не съдържат съединения, които се свързват с определени рецептори в мозъка. Причината е в простите въглехидрати, които причиняват бързо освобождаване на глюкоза, която също се изразходва бързо и организмът започва да изисква още прости въглехидрати за поддържане на повишени нива на кръвната захар.

Газираните напитки

Храни, които водят до пристрастяване

В сладките газирани напитки се крие опасно съчетание от вещества, предизвикващи пристрастяване. Те съдържат зашеметяващо количество въглехидрати – в едно кенче може да има до десет лъжички захар. Тази ударна доза стимулира изработването на допамин, а в комбинация с кофеина дава двоен енергиен заряд.

В това, обаче, няма нищо хубаво, защото газираните напитки не съдържат полезни вещества, а отърваването от кофеиновата зависимост е трудна работа.

Пържените картофи

Храни, които водят до пристрастяване

Горещите, солени и хрупкави пържени картофи представляват тройна заплаха за фигурата и мозъка, който засилва желанието да си хапнем още малко, за да повторим приятните усещания в рецепторите си. Наред с това те са универсална гарнитура и много удобна храна за бърза закуска или обяд.

Сладоледът

Храни, които водят до пристрастяване

Според учените съчетанието на големи количества захар, сметана и мляко, които придават кремообразната текстура на сладоледа, стимулират мозъка точно както наркотиците, предизвиквайки поведение напомнящо зависимост. Организмът постепенно привиква към повишените дози захар и  щом започнете да употребявате по-малко въглехидрати от обичайното, се чувствате неуютно. Това, на свой ред, отново ви кара да посегнете към захарта.