Семейството е най-голямата ценност

Кремена Пенева, управител на ЧСУ „Свети Георги“ пред „Banker Special“:

Г-жо Пенева, бихте ли ни разказали повече за каузата на столичното ЧСУ „Свети Георги“, чийто управител сте? Какво ви прави по-различни от останалите учебни заведения?

– ЧСУ „Свети Георги“ възпитава образовани, уверени и вдъхновени ученици, които разполагат с всички необходими инструменти, за да реализират своя потенциал в глобалната общност. Училището съчетава най-доброто от българската и британската образователни системи. Осигуряваме възможност на учениците да натрупат увереност и опит в поемането на отговорност, да развият способност да прилагат на практика придобитите знания и да се самообучават. И не на последно място – да имат разбиране за неизменните човешки ценности, да пазят националното си самосъзнание и да са способни да се адаптират и напредват както в България, така и навсякъде по света.

Учителите ни също са динамични и амбициозни хора, които са избрали да останат в България и да допринесат със своите качества, умения и опит за възпитанието и образованието както на българските деца, така и на децата на чуждестранните семейства, които се обучават при нас. Своят избор да развиват кариерата си в училището са направили и учители от над 12 други държави. Всичките те са квалифицирани професионалисти и са безценна подкрепа в мисията ни за повишаване на стандартите в българското образование и предоставяне на висококачествена грижа и обучение на учениците.

С каква равносметка ще посрещнете 2019-а и какви са най-големите професионални предизвикателства, които Ви предстоят?

– Равносметката е завършен спортен комплекс с открити и закрити съоръжения за различни спортове – плуване, баскетбол, волейбол, футбол, танци и други. Открити кино и концертна зала. Изградени две библиотеки – за училището и за детската градина с капацитет от над 40 000 книги. Библиотеката се превърна в любимо място за почивка на учениците.

Тази година регистрирахме над 40% ръст в броя на приетите ученици. Имаме чакаща листа за децата от детската градина и за някои випуски в училището. Разбира се, имаме нови постижения и успехи за учениците. От две години насам, нашите ученици участват в престижното международно състезание по дебати, писане и обща подготовка World Scholar’s Cup. През ноември 2018 г., 9 ученици участваха на финала на състезанието – Турнира на шампионите, който традиционно се провежда в Йейл, САЩ. Наши отбори участват за втори път на финала.

Училището расте и предизвикателствата, които ни предстоят са свързани с нарастването на броя на учениците за следващата година. Успоредно с тях се увеличава и екипа на “Свети Георги”. Очакваме към нас да се присъединят нови български и чуждестранни учители както в училището, така и в детската градина. В учебен план предвиждаме да предоставим повече възможности на децата за занимания с изкуства и спорт. През януари  училището отново ще е домакин на World Scholar’s Cup, което учениците очакват с нетърпение.

Какви тържества предстои да организирате в училището по повод предстоящите празници?

– Всички ние, които работим в училището и детската градина, сме едно голямо семейство. И като семейство пазим традициите и празнуваме заедно празниците. За поредна година организираме Благотворителен Коледен базар и концерт. Тази година събитието се проведе на 15 декември. Каузите, за които събирахме средства тази година са: закупуване на лекарства от първа необходимост за хора с увреждания към Център за социална интеграция и рехабилитация, София; осигуряване на средства за летен рехабилитационен лагер за деца сирачета с тежки физически увреждания от Център за настаняване от семеен тип във Велико Търново и даряване на книги за училищната библиотека.

В навечерието сме на Рождество Христово и Нова Година, как ги посрещате във Вашето семейство?

– По традиция събираме цялото семейство на вечеря на 24 декември, с родителите, всичките ни пет деца и половинките им. За тази Коледа ще се съберем четири поколения. В началото на декември посрещнахме нашата първа внучка.

Какво бихте пожелали на нашите читатели за Новата 2019-а?

– Да бъдат здрави, да се учат непрекъснато, да обградят децата си с любов, разбиране и подкрепа, да бъдат добри и да пазят най-ценното – семейството си.