Село в Италия предлага безплатна седмична ваканция

Сан Джовани ин Галдо в италианския регион Молизе, разположено на два часа път с автомобил от Рим, ще разреши на туристите да останат безплатно в някои от пустеещите къщи и вили в населеното място, и в целия район. Инициативата, която се казва Regalati il ​​Molise (подари си Молизе) е под патронажа на кметството в партньорство с културната асоциация Amici Del Morrutto.

 

Регионът предлага 40 безплатни ваучъра за седмична ваканция в Сан-Джовани ин Галдо от 4 юли до 3 октомври. Предложението включва вила с три или четири легла. За да подадете заявление трябва да попълните формуляр на италиански език и да не сте местен жител.

Молизе успя да съхрани ниско ниво на заболяваемост от коронавирус в сравнение с останалата част на страната. Сега регионът се надява да поощри туристите да посещават места, които обикновено не са полезрението им.

Местният активист Енцо Луонго, еден от инициаторите на проекта, разказва че някои къщи  пустеят от много години, след като собствениците им са се преместили в по-богати краища на страната. Сега в региона живеят едва 305 хил. жители.

„Това са красиви, но безлюдни села, в които няма жилища за туристи, – обяснява Енцо. – Затова помислихме как можем да помогнем за възраждането на нашите исторически села, както и да поощрим пътешествениците в тези трудни времена, когато туризмът е на исторически ниско равнище”.

Изданието New York Times обяви Молизе за едно от 52-те места, които си струва да се посетят през 2020-а. Малкият регион е богат на древна история, името му се споменава за пръв път във времената на Свещената Римска империя, тук се намират интересни паметници от различни епохи, включително останки от древноримски амфитеатър, климатът е умерен през цялата година. Местните хора живеят скромно, а нивото на престъпност е много ниско. Почти няма промишлени предприятия, което в съчетание с достъпа до плажовете на Адриатическо море може да привлече туристи.

През 2019-а регионът предлагаше на желаещите 700 евро на месец, за да преместят за три години в Молизе, като по този начин увеличат броя на населението. Общата сума за трите години бе 25 200 евро.

Сегашната инициатива на региона без съмнение ще намери благодатна почва – първи ще се отзоват на поканата италианците, на които засега не се препоръчва да пътуват в чужбина. А когато Италия стане по-безопасна от гледна точка на коронавируса, в региона Молизе и по-специално в Сан-Джовани ин Галдо ще дойдат и чуждестранните туристи.