Съд за дъщерята на бившия президент: в Ангола арестуваха активите на най-богатата жена в Африка

В Ангола съдът арестува активите на най-богатата жена в Африка Изабел душ Сантуш. Според твърденията на местните власти дъщерята на бившия президент на страната и деловите й партньори  дължат на държавата около 1 млрд. долара. Изабел душ Сантуш е на 8 място в рейтинга на африканските милиардери със състояние от 2.3 млрд. долара, съобщава държавната информационна агенция Angop.

 

Под арест попаднаха банковите сметки на Душ Сантуш в Ангола, дяловете й в телекомуникационната компания Unitel и банка Fomento Angola, както и други активи. Решението беше взето въз основа на заявление, подадено от държавата, която се опитва да си върне 1 136 996 825.56 долара. Именно с тази сума, според твърденията на местните власти, са задлъжнели самата Изабел душ Сантуш и нейните партньори.

Бизнесдамата нееднократно е отричала участието си в неправомерни действия. Късно вечерта на 30 декември Душ Сантуш написа в Twitter, че тя и екипът й продължват да правят всичко възможно във всяка от компаниите, за да  се „борят за това, в което вярват в Ангола“.

Бащата на милиардерката, бившият президент на Ангола – Жозе душ Сантуш, среща първата си съпруга Татяна Куканова, докато учи в Азербайджанския нефтохимичен институт. В Баку се ражда и първото му дете – Изабел, която на шестгодишна възраст се озовава в президентския дворец на Ангола. Макар че според мерките на африканските диктатори животът на семейството й не е прекалено разточителен, тя все пак получава новогодишните си елхи от Ню Йорк, а шампанското на стойност 500 хил. долара – от ресторант в Лисабон. Това е достатъчно Изабел да получи прозвището Принцесата.

Докато дъщерята на президента расте, икономиката на Ангола преживява криза, която се задълбочава от два фактора – продължаващата гражданска война и социалистическата политика на президента. През 1980-а по рафтовете в магазините има само макарони, но за изолираната от реалността Изабел този свят не съществува. Тя постъпва в Кралския колеж в Лондон, където живее нейната майка, и взима диплома за инженер.

Изабел душ Сантуш е единствената жена сред милиардерите в Африка. Тайната на успеха й е твърде проста – тя или придобива дялове в компании, които искат да правят бизнес в Ангола, или приватизира държавни активи с едно драсване на писалката на баща й – президента Жозе душ Сантуш, който управляваше страната почти 40 години. Изабел придобива солидни пакети с акции на фирми от стратегическите отрасли на страната – банки, цимент, телекомуникации, нефт и, разбира се, диаманти, което я превръща в най-влиятелната бизнес персона в страната. През 2017-а тя попадна и в рейтинга на най-влиятелните жени в света.

Днес Изабел душ Сантуш притежава дялове в няколко анголски компании – активите й включват  25% от Unitel, най-големият мобилен оператор с страната, и 42% от Banco BIC. Освен това дъщерята на бившия президент притежава няколко португалски активи.

Милиардерката напусна компанията Sonangol  през ноември 2017-а, след като новоизбраният  президент на Ангола Жоао Лоренцо започна битка срещу корупцията. Той уволни цялото ръководство на компанията, включително Изабел душ Сантуш, която оглавяваше борда на директорите.