Съботно-неделните предложения – в навечерието на Деня на детето

Да изпратим месец май по подобаващ начин – месецът чийто скъпоценен камък е смарагдът, а цветето – момина сълза.

 

 

 

За любовта и щастливия брак

Сцена от „Последният страстен любовник”.

Изпращането може да стане със спектакъла на майстора на бродуейската комедия  Нийл Саймън – „Последният страстен любовник”. Той ще се играе в събота, от 20.30 часа на откритата сцена на Театър „София”. В ролите на влюбените ексцентрици, попадащи в комични и абсурдни ситуации, ще видим Юлиян Рачков, Милена Живкова, Дария Симеонова, Лилия Маравиля. Режисьор е Николай Поляков, а художник Юлияна Войкова – Найман.

Нийл Саймън е известен със съвета си за приятно съвместно съжителство, който дава на нежните половинки: „Грижете се за мъжа си и го карайте да се чувства важен. Ако успеете да направите това, ще имате весел и щастлив брак. Също като две от всеки десет семейни двойки.”

 

Малко сънища

Явора Петрова на изложбата си „Което искам” през 2017 година.

Ако пък не харесвате шегите на Нийл Саймън, посетете изложбата на една от водещите съвременни български художнички – Явора Петрова. Картините ще могат да се видят от 30 май, в галерия „Стубел”. Изложбата носи енигматичното заглавие „Трохи от съня“. За Явора Петрова е характерно рисунките й да са изведени до знак, който макар и силно стилизиран е също толкова мощно психологически наситен. За това й помага добрата база – тя вижда живота около себе си най-вече като драматург и театрален режисьор, защото е израсла в семейство на театрални актьори. Но ако точно в този момент „трохи от съня” ви прилича на кошмарна прогноза, предвид последиците от пандемията, се замислете дали не сте станали прекалено черногледи. И не трябва ли да си „вземете” здравословната доза „безгрижие”. Тя се съдържа в следващите ни две предложения.

 

В навечерието на Деня на детето

Вокална група „Радиодеца”.

В съботния ден не пропускайте от 11.30 часа „Деца пеят за деца” – концерт на вокалната група на „Радиодеца” на БНР. Той може да се гледа онлайн във фейсбук на адрес: https://www.facebook.com/radiodecabnr/. Освен детските гласове ще чуете и камерния оркестър под диригентството на Бедрос Папазян, „ВБ Радио Джазтет“ с ръководител Венцислав Благоев, певицата Лили Илиева и водещата -Гергана Змийчарова.

Само няколко часа по-късно – от 18.00 часа можете да гледате онлайн концерта „Най-малките ни големи солисти ви поздравяват за Международния ден на детето“ на фейсбук-страницата на симфониетата във Враца: https://www.facebook.com/VratsaSymphony/

В програмата ще чуете шестима многообещаващи млади таланти, спечелили редица престижни награди. Сред тях е 12-годишния пианист Ивайло Василев, който ще изпълни концерт за пиано и оркестър №2 във фа мажор, оп. 102 – I част от Шостакович, под диригентството на Никола Петров. Миналата година Ивайло Василев се класира на първо място на международното състезание „Щелкунчик“ („Лешникотрошачката“) в Москва.

Виктория Маринова.

Ще чуете и 15-годишната Виктория Маринова от Плевен, която през 2018 г. печели майсторски лък от мецената Атила Пастор – Виена на първия национален музикален конкурс „Алфред Бинер“. Тя ще изпълни концерт за цигулка и оркестър в ми минор – I част от Менделсон под диригентството на Григор Паликаров.

Ще може да се насладите и на изпълненията на младата цигуларка Ралица Кръстева, която ще изсвири концерт за цигулка и оркестър №1, оп. 26 – I част от Брух, отново под диригентството на Григор Паликаров. Момчил Томов ще дирижира оркестъра при изпълненията на пианиста Борис Узунов и виолончелиста Ренцо Ставрев.

Ралица Кръстева.

Борис Узунов печели престижното 4-то място на конкурса за пианисти към летния музикален фестивал „Бревард“ в Северна Каролина. Постижението му наистина е впечатляващо, тъй като той е единствен финалист от гимназиален курс и печели в конкуренция със студенти по пиано от най-престижните американски университети.

Ренцо Ставрев е най-младият носител на престижната наградата „Кристална лира“. Той е отличен с нея през 2018 г., когато е само на 11 години, а тя му се връчва за спечелени награди и концертна дейност през изминалия концертен сезон.

Виктор Василев.

В края на програмата ще може да чуете и цигуларя Виктор Василев, който ще изпълни концерт за цигулка и оркестър №2, оп. 22 – I част от Виенявски под диригентството на Христо Павлов. Василев е носител на първа награда на международния конкурс „Андреа Постакини“ в град Фермо, Италия. Печели и първа награда в конкурса „Grumiaux Competition” в Брюксел.

 

„Нощта е за лов — не забравяй! Денят е за сън — запомни!”

Из мюзикъла „Законът на джунглата”.

При толкова бляскави успехи на младите таланти, сигурно си мислите, че в света на музиката е по-лесно да печелиш. Но за да разсеем тези ваши мисли, сме ви подготвили още едно предложение.

В неделния ден, ако се събуждате трудно, си намерете лесно оправдание – „Нощта е за лов — не забравяй! Денят е за сън — запомни!” и ако се вдъхновите от тази фраза, гледайте мюзикъла „Законът на джунглата” по книгата на Ръдиард Киплинг на Държавна опера – Пловдив. Композитор и диригент е Любомир Денев, а автор на либретото и стиховете е Андрей Аврамов.

Спектакълът ще се излъчва онлайн от 10.00 часа във фейсбук страницата на операта. https://www.facebook.com/stateoperaplovdiv/

След мюзикъла може отново да си легнете да поспите, макар че това едва ли ще се случи. След срещата със смелия Маугли и уроците на мечката Балу – за Закона на джунглата, и на Черната пантера Багира – за това как се ловува, едва ли ще ви се иска да се излежавате. Най-вероятно ще очаквате с нетърпение срещата с тигъра Шир Хан – тигърът, който всеки от нас среща, от време на време, в ежедневието си. Дано през следващата седмица този тигър е най-вече измислен и плюшен.