Съботно-неделните предложения – строй се, преброй се и звезди посред бял ден

В седмицата, в която обявиха началото на десетилетието на българското кино, може да посветим уикенда на тази важна културна инициатива.

 

 

 

                         

Двадесет филма за десетилетието на българското кино

 

За целта посетете онлайн платформата Neterra.TV+, на която организаторите – Домът на киното – са направили своята селекция с 20-те най-добри български филма за последните десет години. Това са „Подслон” на Драгомир Шолев, „Мисия Лондон” на Димитър Митовски, „Лов на дребни хищници” на Цветодар Марков, „Зад кадър” на Светослав Овчаров, „Аве” на Константин Божанов, „Кецове” на Иван Владимиров и Валери Йорданов, „Love.net” на Илиян Джевелеков, „Лора от сутрин до вечер” на Димитър Коцев – Шошо, „Миграцията на паламуда” (в която е последната роля на Велко Кънев на голям екран) на Людмил Тодоров, „Съдилището” на Стефан Командарев, „Потъването на Созопол” на Костадин Бонев, „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” на Иглика Трифонова, „С лице надолу” на Камен Калев, чийто последен филм „Февруари” е в официалната селекция на Кан 2020, „Каръци” на Ивайло Христов, „Безбог” на Ралица Петрова, „Слава” на  Кристина Грозева и Петър Вълчанов, „¾” на Илиян Метев, „Лили Рибката” на Ясен Григоров, „Възвишение” на Виктор Божинов, „Ага” на Милко Лазаров.

 

„Театър 199” на 55 години и с 30 стола по-малко

 

В съботната вечер на 13 юни се подгответе да поздравите и един обичащ числата рожденик – макар и на патерица. В деня, в който „Театър 199” ще е махмурлия след празнуването на 55-ия си рожден ден, се включете в празника му, като гледате представлението „Хаос” от 20.00 часа.

Постановката „Хаос” на Мика Миляхо е комедия, занимаваща се с онзи период от живота ни, в който във вихъра на себеутвърждаването – създаване на семейство и кариерно израстване, забравяме за старите си приятели.

Ако сте фенове на огромните букети и се чудите колко точно цветя да поднесете на директора на театъра – Анна Монова, ето няколко числа за ориентир – над 550 актьори са излизали на сцената на „Театър 199” в 295 премиерни постановки; а на Стената на славата пред театъра са поставени 55 пана на 57 актьори, като на рождения ден – 12 юни – своите отпечатъци и послания към зрителите ще оставят Владимир Карамазов, Стефка Янорова, Стефан Вълдобрев и Мария Сапунджиева.

Любопитна подробност е, че макар и театърът да е наречен „Театър 199” заради броя на местата за зрители, днес столовете са с 30 по-малко, а обяснението гласи – за по-голямо удобство на зрителите.

 

„И от днес обещавам/ дваж по-силно да лая”

 

Отново в съботната вечер, но този път във Варна, може да се отбиете на Лятната сцена зад театъра – там актьорът Стоян Радев заедно със звезди от варненската трупа на „Стоян Бъчваров” ще отбележи „100 години от рождението на Валери Петров”.

Във Варна е родена майката на поета и преводача и малкият Валери прекарва в едноетажна къщичка на улица „Славянска“, минаваща покрай двора на музикалното училище, много от своите ваканции. Валери Петров обича да дава примери с морето, когато го питат за сложни обществено-политически процеси.

Преди години на въпрос защо българските политици като че ли нямат стремеж да се самоусъвършенстват, поетът отговоря, давайки нагледен пример: „Знаете как при бурята изскача навън мътилката – това, което морското дъно крие дълбоко. Сигурно така става и сега. Изскача не най-доброто, изплуват мехури, за които се чудиш защо трябва да им запомниш името”.

А ако Варна не попада сред съботно-неделните ви дестинации, припомнете си известното стихотворение на Валери Петров „Сбогуване с морето” и най-вече призива му:

„Укрепи ме, море, укроти ме, море,/

над пространство и време разлято!”

 

Може да препрочетете заедно с децата и „Виновният” – стихотворението за

„нещо чука с опашка, скимти и квичи,

нещо ми скача върху рамената”…

 

Това е едно от любимите стихотворения на варненската актриса Гергана Плетньова и е посветено на едно загубило се куче, което накрая, след като намира пътя обратно към дома на стопанина, се зарича:

„Няма вече да шавам,

свойто място ще зная

и от днес обещавам

дваж по-силно да лая!”

 

Звезди посред бял ден

След празничния съботен ден, може да посветите неделята на един актьор, превръщащ с появата си на сцената и екрана всеки ден в празник – Мастера Стефан Данаилов.

В негова чест на 14 юни от 21.30 часа на сцената зад Народния театър обичани актьори от трупата – студенти на Мастера, ще го почетат както с избрани откъси от биографичната му книга, така и с любими негови песни.

Зрителите ще видят и части от филми за актьора, заснети от Георги Тошев, който е автор на биографията на Стефан Данаилов, озаглавена „Романът на моя живот“.

Сред актьорите, които ще ни споделят непознати истории, свързани с общи преживявания със Стефан Данаилов, ще видим Ана Пападопулу, Зафир Раджаб, Павел Иванов, Христо Терзиев, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Радина Боршош, Иван Юруков, Валери Йорданов, Христо Чешмеджиев и Илиана Коджабашева.

Очакваме и някой да разкаже за радиопредаването „Звезди посред бял ден”. Близо осем години – от 1981 г. до 1989 г. всяка събота Стефан Данаилов води радиошоу с подобно заглавие по програма „Христо Ботев”.

И така, заредени със звездния му чар и невероятен талант, да пристъпим в новата седмицата.