Съботно-неделните предложения – с вкус на череши и минимализъм

Добри новини за зажаднелите за изкуство! Тази събота и неделя те ще имат възможност за жива среща с изкуството – с театъра и изобразителното изкуство.

 

 

Въпреки че от няколко дни вече е позволено да се изнасят концерти и представления на открито, само един театър ще посрещне публиката си още тази събота. Това ще стане на откритата сцена „Арена” на Театър „София”, като там „щастливците” ще са само 45 души.

 

Заради противоепидемичните мерки е важно да се има предвид:

Местата за зрителите са не повече от 45, като столовете ще бъдат разположени на не по-малко разстояние от 1.5 метра. Зрителите ще влизат през един вход, като ще трябва да спазват дистанция от не по-малко от 1.5 метра. На входа за Откритата сцена ще бъдат поставени диспенсъри с дезинфектанти, които зрителите ще са длъжни да използват при всяко влизане и излизане. Ще има и резервни маски за лице за еднократна употреба, в случай че зрителите не разполагат със собствени.

След края на представлението зрителите ще напускат Откритата сцена през един изход, отново спазвайки дистанция от не по-малко от 1.5 метра. Разпоредителите – с маски и с ръкавици – ще следят дали всеки зрител е с поставена маска, дали спазва дистанция и използва дезинфектант. Зрителите ще имат право да използват санитарните помещения в театъра преди, по време и след представление, като за целта помещенията ще се почистват на всеки 30 минути. Разпоредителите няма да допускат да влизат зрители с респираторни или грипоподобни симптоми. След всяко представление столовете, сцената и театралния реквизит ще се почистват и дезинфекцират.

 

Апетит за череши

Първото представление на живо след вдигането на извънредното положение е „Апетит за череши” на Агнешка Ошецка и Мачей Малецки. Режисьор е Ана Батева, а в ролите зрителите ще видят Симона Халачева и Юлиян Рачков.

Спектакълът е поставян и преди 40 години в София, но през последните четири години отново звучи актуално заради все още големия стремеж да живееш и усъвършенстваш в „големия град”. Дали ако действието се развиваше днес, пандемията нямаше да повлияе на трескавия блян на главната героиня, която в името на постигането на целта си, зарязва и любимия? На този въпрос може да отговори само някой бъдещ драматург. За сега зрителите на „Апетит за череши” ще видят как протича ежедневието на героинята на Симона Халачева, която постоянно бълнува за бляскав живот, под светлините на прожекторите на големия град. Режисьорката поставя въпроса дали подобен блян не размива границата между „измисления“ и „реалния свят“?

От друго измерение

Конрад Хъруиг.

Ако не попаднете сред 45 щастливци, които ще гледат „Апетит за череши”, можете да си осигурите друга доза „бленуван” свят. На страницата във „Фейсбук” на Биг Бенда на БНР може да гледате в събота, от 14.00 часа, концерта „From Another Dimension”. Диригент е Антони Дончев, солист – световноизвестният американски тромбонист Конрад Хъруиг. Записът е от 2018 г. – Хъруиг свири с Биг Бенда на БНР, година след като международната Асоциация на джаз-журналистите го обявява за „Тромбонист на годината”.

Конрад Хъруиг е записал над 200 албума в своята 30-годишна кариера. Работи с известни музиканти като Бъди Рич, Франк Синатра, Майлс Дейвис, Куинси Джоунс и Оркестъра на Гил Евънс.

https://www.facebook.com/events/238709547386071/

 

Минимализъм на хоризонта?

Дончо Захариев, Хоризонт.

В неделния ден посетете някоя от изложбите, които бяха в плен на извънредното положение. Първото предложение е – „Хоризонти” на Дончо Захариев в галерия „Райко Алексиев”, а второто „Минимализъм BG” в галерията на Съюза на българските художници на „Шипка”6.

Дончо Захариев е известен с това, че първата картина с която участва в национална художествена изложба – на 23-годишна възраст, през 1967 г., се нарича „Цирк”. Благодарение на нея той е забелязан в арт средите у нас, картината му е откупена от Националната художествена галерия, а Захариев заминава да продължи образованието си в Париж. Години по-късно, през 1993 г., неговата картина „Море” участва в представителната изложба на българското изкуство в Парламента на Европа в Страсбург. Пейзажите-състояние на Дончо Захариев се отличават с илюзията за необятност. Но ще я усетите само когато застанете пред картината, иначе в онлайн пространството платната от изложбата „Хоризонти” губят своето въздействие. Те са някак минималистични. Ако искате „автентичен” минимализъм – за вас е едноименната изложба в галерията на „Шипка” 6.

 

Из изложбата Минимализъм BG.

Изложбата „МИНИМАЛИЗЪМ” BG търси отговор на въпроса как българските съвременни художници възприемат максимата „Колкото по-малко, толкова повече“.

Кураторите й Красимир Русев и Румен Жеков са избрали картини на над 45 художници, включително и свои творби, с които се опитват да „разбият” класическия американски минимализъм. При него водещ е принципът: „Виждаш само това, което виждаш”, а претенциите на Русев и Жеков са, че при „МИНИМАЛИЗЪМ” BG – „Виждаш повече от това, което виждаш“. За посетителите на изложбата остава удоволствието – не само от картините, а и от отсъждането – прави ли са кураторите.

Според Петер Цанев, професор по психология на изкуството, картините на Сашо Стоицов и Николай Петков са постминималистична абстракция; картините на Йордан Парушев, Любен Генов, Надя Генова са приглушено медитативни, картините на Милко Павлов, Даниела Олег Ляхова, Румен Жеков, Красимир Карабаджаков, Станимир Генов, Богдан Александров, Иво Бистрички и Илиан Лалев са вгледани в „процеса на своето случване”. Професор Цанев определя и останалите картини в изложбата, но първо отидете и вижте на живо…

А ако се окаже, че виждате само това, което виждате, не съжалявайте – към американския класическия минимализъм може да добавите още един щрих. Така ще имате истински американски уикенд!

 

Един американски уикенд

„Един американски уикенд” се нарича авторският рок мюзикъл за деца и възрастни от Александър Йосифов, поставен в Държавна опера – Варна. Той е вдъхновен от Том Сойер, легендарният герой на Марк Твен. Историята на смелчагата и неговата тайфа, които в прочита на Йосифов трябва да се преборят с наркотрафиканти, е разказана със средствата на танцовия театър.

Режисьор е хореографът Светлин Ивелинов. Сценографията и костюмите са дело на Евгения Раева, диригент е Юли Дамянов. Участват артисти на Музикалния театър „Стефан Македонски”. В главните роли ще видим Кирил Бояджиев, Богомил Спиров, Станимира Грозева, Зорница Дамянова, Людмила Козарева, Румен Григоров, Александър Мутафчийски.

https://www.youtube.com/channel/UC-kTX4mGfyVE6F9Eul6d0HQ?fbclid=IwAR1_vENEwAHDpXY_ogsT94bzDZtDfhwbO4AkPM4R-J2paZJZEVrHOYOEaC0

Като изгледате мюзикъла, естественото начало на новата седмица ще изгрее под знака на прочутото „указание” на Марк Твен: „Танцувайте така, все едно никой не ви гледа; пейте така, сякаш никой не ви чува; обичайте така все едно никога не са ви предавали; живейте така, все едно земята е Рая.”