Съботно-неделните предложения – под знака на Трифоновден и Майстора

На 1 февруари Българската православна църква чества Свети Трифон.

 

 

 

 

От Пирин слизат божества на виното

По повод празника на виното в Илинденци, в Струмяни от върховете на Пирин ще слизат древните божества на виното – Загрей, Сабазий, Дионис, Бакхус и Свети Трифон. Те ще са придружени от шумна свита и мома Кераца, кръстена на прочутата керацуда – уникалното вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, което се отглежда единствено в пиринския край.

Свитата ще изпълни древния ритуал „Розалии“. В основата му са виното и огънят, и тяхната пречистваща сила. Ако пламъкът е голям и висок, годината ще е плодородна.

След това празникът ще се пренесе на площада, където се организира дегустация на вина от лицензирани дегустатори и се провежда тържествената церемония по обявяване на победителите в конкурса за най-добри вина от последната реколта и коронясване на Цар на лозята. Той ще бъде окичен с венец от лозови клонки и гроздове, и наметнат с царски плащ. Конкурсът е за най-добро червено вино, за най-добро бяло вино, за най-добро гостуващо бяло вино и за най-доброто гостуващо червено вино.

Всички гости не само ще имат възможност безплатно да дегустират прочутата напитка на Илинденци, но и ще бъдат зрители на богата концертна програма и народни танци на големия площад.

В Сандански зарязват лозите

Читалището „Светлина 1942“ в село Плоски, заедно с община Сандански ще отбележат празнично Трифон Зарезан. Празникът ще започне с традиционно зарязване на лозите в местността „Корило“.
По-късно на площада в село Плоски ви очаква празничен концерт. Участие ще вземат танцов състав „Празник“, децата на село Плоски, фолклорна група „Стримона“, танцови школи „Македонци“ и много специални гости.

Владимир Димитров – Майстора и неговите наследници

Освен като Трифоновден може да запомните деня и като Майсторовден – в събота от 12.00 часа, в Художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора” в Кюстендил ще се състои шестото издание на церемонията по връчване на Националната награда за живопис на името на Майстора.

Тя съществува от 1973 г. до края на 80-е години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г.

Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора” е израз на почит пред паметта на художника и отрежда значимо място на град Кюстендил в културния живот на страната.

Наградата се присъжда всяка година на български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година и е учредена от община Кюстендил и Художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора”, Министерството на културата и Съюза на българските художници. Връчването ѝ е празник и събитие от национална величина.

От 2013 г. насам с престижната награда са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев и Николай Майсторов. Името на новия лауреат на наградата ще бъде обявено на официална церемония в деня на рождението на Майстора – 1 февруари.

По традиция награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата. Живописните платна на проф. Николай Майсторов под мотото „100 икони по 100 сонета” ще бъдат експонирани в зала „Стоян Венев”.

От 13.30 часа участниците в честването ще могат да посетят къща музей „Владимир Димитров – Майстора” в село Шишковци. Ще бъдат поднесени и цветя пред паметника на Рисувача, както са го наричали жителите на селото, определяно от Майстора като „Столицата на рая”.

Неделния ден може да посветите на майките с малките деца – на 2-ри февруари източноправославната църква чества Сретение Господне, известен като Зимна Богородица. Оттам тръгва традицията, според която на 40-ия ден от раждането децата трябва да бъдат въведени в храма Господен и да им се прочете молитва за здраве.

Петльовден

А за любителите на силните усещания – Петльовден. Той е обявен за празник на мъжката рожба. Свързва се със спомена от турското владичество, когато прапрадядовците ни клали петли и с кръвта белязвали вратите. Знакът бил подвеждащ, че от този дом вече е даден син за еничарската армия.

Петльовден, в неделя, ще бъде отбелязан тържествено с водосвет в кюстендилското село Жабокрът.

Ще бъде изпълнен следният обичай – всички мъже от селото се разделят на три лагера и се разполагат по бреговете на двете реки, пресичащи селото. След това във всеки лагер се заколва черен петел, откупен от местен стопанин. Заколеният петел се изхвърля ритуално извън двора, след което се прибира обратно и се вари цял ден. Свареното ястие се раздава на съседите за здраве и мъжки рожби. Жените месят и раздават баници и зелници, и приготвени специално за случая туршии.

Заколването на петлите представлява жертвоприношение за здраве, късмет и берекет. С това пожелание с нови сили да започнем и първата седмица от новия месец.