Съботно-неделните предложения – по-специален музикален уикенд

Този уикенд – на 18 юли – отбелязваме рождения ден на Васил Левски. Апостолът на свободата много обичал да пее. Знаят се дори любимите му песни. Носят се легенди как преди да отиде на бесилото, вместо последна дума, подел песен на турски език. За това и съботно-неделните ни предложения са изцяло музикални.

 

24-ти Международен фолклорен фестивал „Витоша”

Участници в Международния фолклорен фестивал „Витоша“.

В съботния ден вечерта – от 18.30 часа на живо на платформата А6 зад НДК е закриващата вечер на тридневния 24-ти Международен фолклорен фестивал „Витоша”. В него участват 24 страни от пет континента, като ви очакват грандиозните концерти на домакините от Фолклорния танцов ансамбъл „София-6” и ансамбъл „Пирин“.

Международният фолклорен фестивал „Витоша” е традиция, която през годините събира хиляди танцьори от десетки държави. Фестивалът се провежда вече 23 години и продължава да събира представители на различни култури от цял свят, обединени от любовта към фолклора. Сред тях са състави от Аржентина, Панама, Рапа нуи (Чили), Кения, Южна Африка. От 2016 г. фестивалът има конкурсен характер. Част от събитието е конкурсът “Мома Вита и момък Люлин”, при който зрителите имат уникалната възможност да видят как танцьори от цял свят изпълняват български народни танци.

 

„Сцена на вековете“ 2020 във Велико Търново

„Сцена на вековете“ 2020 във Велико Търново.

Отново в събота, но от 21.00 часа Държавната опера Стара Загора открива във Велико Търново петото издание на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ 2020. Ще покаже впечатляващата си постановка на балета „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус. Балетът на Държавна опера Стара Загора получи престижната награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Cantus Firmus „Кристална лира“ за спектакъла на балета „Дон Кихот“, чиято премиера бе на 27 ноември 2018 година в Стара Загора.

Сценографията е подготвена специално за сцената на средновековната крепост „Царевец“, която ще се преобрази в цветовете на Испания. В постановката на Старозагорската опера Аршак Галумян – премиер солист на Щатсбалет-Берлин – предлага оригинален режисьорски прочит, като обогатява визията с много театрални, дори кинематографични изразни средства. Художник на декора и костюмите е италианецът Салваторе Русо. Младата трупа е под ръководството на примабалерината и педагога Силвия Томова, с която израства професионално по изумителен начин. На 18 юли в ролите на Китри и Базил зрителите ще имат възможността да гледат примабалерината и носителка на „Кристална лира“ Анелия Димитрова и албанския солист Фиорди Лоха.

 

„Дон Карлос“  и „Кармен“ в киноцентъра Бояна

Сцена от „Дон Карлос“.

Не пропускайте на 18 юли от 20.00 часа прочутата опера от Джузепе Верди.  В първа картина ще видите двамата основни герои – Дон Карлос и най-добрият му приятел маркиз Поза, които са решили да се борят за освобождението на потиснатия фландрски народ. Двамата мъже се заклеват да посветят живота си на борбата  за свободата. Но както се оказва впоследствие, маркиз Поза се оказва предател. Но за да не ви разваляме удоволствието от гледането, няма да ви разказваме по-нататък развитието на сюжетната линия. Само ще ви предупредим, че в ролята на Маркиз Поза е брилянтният Владимир Стоянов, а в ролята на Дон Карлос – Иван Момиров. Диригент е маестро Григор Паликаров, а режисьор – Пламен Карталов.

Сцена от „Кармен“.

Освен „Дон Карлос“ в събота ще имате още само една възможност да гледате опера на „Римския площад“ – в киноцентъра. Последното заглавие, включено в програмата, е операта „Кармен“ от Жорж Бизе на 19 юли, неделя, от 20.00 часа. Сред големите оперни звезди ще чуете Гергана Русекова, Радостина Николаева, Костадин Андреев, Веселин Михайлов.

Ако не сте гледали и слушали „Кармен“, направете го – историята за падението на Дон Хосе, наивният войник, съблазнен от хитрините на огнената циганка Кармен, беззаконието, както и трагичната смърт на главната героиня на сцената, поставят ново начало във френската опера и хвърля мост към реализма, характеризиращ италианската опера от края на XIX век.

 

„Кармина Бурана“ и „Мamma Mia“ на езерото в Панчарево

Сцена от „Кармина Бурана“.

Ако пък искате да гледате балет или мюзикъл, то запазете си съботно-неделните вечери и се отправете към езерото в Панчарево.

Там в събота, 18 юли, от 20.00 часа ще може да гледате балета „Кармина Бурана“ по музика на Карл Орф. И ще разберете какво се случва, когато група странстващи проповедници изведнъж разберат колко страшни са морално разядените общества, които се противопоставят на страха от божественото наказание чрез безскрупулност.

Сцена от „Mamma Mia“.

В неделята, пак на същото място, ще може да гледате „Мamma Mia“ на Бени Андершон и Бьорн Улвеус под режисьорската палка на академик Пламен Карталов. Ще бъдете пренесени на гръцки остров с музиката на ABBA, „Super Trouper“, „Dancing Queen“, „Knowing Me, Knowing You“, „Take a Chance on Me“, „Money, Money, Money“, „The Winner Takes It All“, „Voulez-Vous“.  А след песента „Thank You for the Music“ ще разберете за пореден път колко важна част е музиката от живота ни и колко щастливи са онези, които смело вървят напред с песен на уста.