Съботно-неделните предложения – морски чудовища и малко безумства

На 2 май 1933 г. за първи път е съобщено за чудовището от голямото ледниково езеро Лох Нес в Шотландия. Дали това е било фалшива новина или не и до днес не може да се каже със сигурност, но по-вероятно е историята да е чиста измислица. Чудовището обаче подхранва въображението на много режисьори и сценаристи, заради което става герой на немалко филми. Освен това редица зоолози и биолози насочват вниманието си към неизследваните водни дълбини.

 

Ето защо в чест на „Неси”, може да разнообразите съботния си ден, като разгледате онлайн два известни американски аквариума – Аквариумът „Монтерей Бей” https://www.montereybayaquarium.org/animals/live-cams и Националният аквариум в Балтимор https://aqua.org/media/virtualtours/baltimore/index.html.

Но се въоръжете с малко търпение – на сайтовете им постоянно се появяват призиви за дарения. В момента аквариумите нямат приходи от билети и не само техните служители, но и обитателите им, на които редовно трябва да се купува храна и постоянно трябва да се поддържа определена температура и светлина, преживяват труден момент. Все пак местните природозащитници, еколози и филантропи няма да оставят нещата така.

 

Аквариумът „Монтерей Бей”отваря врати през октомври 1984 година.

Той е известен с това, че отделя специално внимание на морските обитатели в залива Монтерей. Биолозите му са първите които успешно се грижат и за всякакви видове медузи, и за страховитата бяла акула. В аквариума могат да се видят морски видри, различни видове птици и риба тон. Освен това от „Монтерей Бей” през 1999 г. публикуват списък – Seafood Watch – с риби и различни морски дарове, като дават съвети кои риби можем спокойно да консумираме, за кои е препоръчително да намалил консумацията – било защото са изчезващ вид, или свиването на техния брой би застрашило други животински видове.

Аквариумът „Монтерей Бей” е носител на множество награди – за своите образователни програми, за начина, по който представя морския свят, за усилията си за опазване на океаните. Не на последно място печели наградата на Американския институт на архитектите заради невероятно красивата си сграда.

До преди пандемията всяка година аквариумът „Монтерей Бей” приемаше годишно около два милиона посетители и имаше голям икономически принос в бюджета на окръга Монтерей.

Националният аквариум в Балтимор

Аквариумът отваря врати на 8 август 1981 г., след като се строи в продължение на три години. Обитателите му – над 17 000 риби, морски бозайници и други водни твари от над 750 животински вида (включително корали, акули, алигатори, делфини, костенурки, октоподи), плуват в 8 300 000 литра вода. Мисията на Националния аквариум е да вдъхновява опазването на морските съкровища по целия свят. Заради това той има специални образователни и природозащитни програми, предлагащи решения на проблеми, свързани с конкретни водни местообитания. Има и детска програма – с ребуси, картинки за оцветявани, включително и съвети как да си направите октопод с два чорапа (https://www.aqua.org/blog/2020/March/make-your-own-socktopus).

В Националния аквариум в Балтимор има и 4D подводен театър. Годишно той се посещава от 1.5 милиона туристи и е най-голямата туристическа атракция в щата Мериленд.

 

В неделята на 3 май – датата, обявена от ЮНЕСКО за Световен ден за свобода на печата, може да гледате 30 минути от представлението, играно на сцената на Народния театър -„Един безумен ден”  https://www.youtube.com/watch?v=uMUN5z15fUU. То започва в 19.05 часа. А поводът да ви препоръчваме тази пиеса тъкмо в деня на свободата на словото, е, че според някои тази политическа сатира на Бомарше, която самият той определя като комедия, провокира избухването на Великата френска революция. На сцената на Народния театър тя е адаптирана от Михаил Петров.

Сценографията и костюмите са дело на Елена Иванова, хореографията – на Мариана Крънчева, а музиката – на Любомир Денев. В театралния карнавал, в който всички са замесени в забавни интриги и недоразумения, ще видим и Параскева Джукелова, Гергана Змийчарова, Джулия Бочева, Стелиан Радев, Димитър Живков.

Ако вече сте гледали представлението на Народния театър на живо, чуйте концерта „Холивуд” на Софийската филхармония. Той започва от 19.00 часа на страницата на Филхармонията във „Фейсбук” https://www.facebook.com/sofiaphilharmonic.

Диригент на Националния филхармоничен оркестър е Найден Тодоров, солист – цигуларката Калина Христова.

 

В програмата ще чуем известната опера „Порги и Бес” от 1935 година на Джордж Гершуин. Тя е създадена по мотиви от новелата на Дюбос Хейуард „Порги“ от 1927 година. Порги е сакат просяк. Бес – наркозависима жена, омъжена за хамалина Кроун. При едно сбиване под въздействие на наркотици Кроун убива човек, от който е загубил игра на зарове. След убийството Бес го съветва да се скрие в планината, а тя, след дълго търсене на убежище, се укрива при Порги. Какво се случва след това – разберете сами, наслаждавайки се на една типична холивудска история.

 

Но преди операта „Порги и Бес” софийските филхармоници ще изпълнят

„Струнен квинтет” на Румен Бояджиев – син. Композиторът е роден в семейството на един от основателите на известната българска група FSB – „Формация Студио Балкантон” – Румен Бояджиев и на поетесата и автор на текстовете на песните на FSB – Даниела Кузманова. От своя страна Румен Бояджиев – син пише песни за поп изпълнители като Орлин Горанов, Мариана Попова, Белослава, Камелия Тодорова, Роберта. През 2015-а композира симфоничната поема „България” в памет на Панчо Владигеров.

А това че неговият „Струнен квинтет” е включен в програмата на концерта „Холивуд”, е добър повод да започнем новата седмица с холивудска усмивка, гмурвайки се в морето от ежедневни задачи със стартов скок на делфин.