Съботно-неделните предложения – към светли бъднини върви

Съботният ден се пада на 23 май – в навечерието на Деня на българската просвета и култура. Какъв по-подходящ момент да се отдадем на българска култура?

 

 

 

 

 

 

Привличане

В рамките на честваната 100-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Чехия не пропускайте Фестивала на българското кино, който ще бъде закрит в събота с филма „Привличане“.

Фестивалът е инициатива на посолството ни и на Българския културен институт в Прага. Свежата тийнейджърска комедия с  Яна Маринова, Луиза Григорова, Радина Боршош, Койна Русева и Владо Пенев започва в 19.00 часа.

Режисьор е Мартин Макариев, а сценаристи са Яна Маринова, Борислав Захариев и Георги Ангелов. В главната роля е Луиза Григорова –тя е обърканата тийнейджърка Диана, около която се завихрят всички интриги. Филмът може да бъде гледан на фейсбук страницата на Българския културен институт в Прага.

https://www.facebook.com/BulharskyKulturniInstitutPraha/

Гъдулката

Отново в събота, но този път на живо, може да гледате пиесата на Райко Байчев „Гъдулката гори“ – моноспектакъл на  Юлиян Рачков, с режисьор Добромир Цветков и сценограф Димитър Шопов. Реплика е на пиесата „Контрабасът“ на Патрик Зюскинд, но в случая ще се срещнете с гъдулар – музикантът, „най-разбиращ“ от балкански и български подземия, в които хем всичко се разкапва, хем се живее чудно и весело.

Постановката ще се играе на откритата сцена на Театър „София“ от 20.30 часа.

Цар Калоян

В неделната вечер не пропускайте от 20.00 часа по БНТ 2 историческата опера „Цар Калоян“ от Панчо Владигеров. Режисьор е Пламен Карталов, който поставя операта на хълма „Царевец“ като част от фестивала „Сцена на вековете“. Това се случва преди 35 години – през 1985 г., по повод националното честване на 800-годишнина от въстанието на болярите Асен и Петър срещу византийската власт и създаването на Второто българско царство.

В мащабния спектакъл сред звездните изпълнители ще чуете Никола Смочевски, Светлана Котленко, Венета Радоева, Здравко Гаджев. Операта „Цар Калоян“ е по либрето на Николай Лилиев и Фани Попова-Мутафова.

Операта е хубав повод да си припомним делото на Калоян, който си поставя за цел да обедини всички български земи под своя власт, като получи признаване на царска титла и скиптър. Въодушевени, от голямата му цел и празничния дух на 24 май,  можем смело да прекрачим във втория специален ден, отреден за честване на българската писменост и култура.