Съботно-неделните предложения – етноджаз в София и вибрации във Видин

На 8 август преди 55 години във Варна е открит Първият балкански филмов фестивал. За това и днешните съботно-неделни предложения звучат като отглас от онова знаменателно събитие. Предлагаме ви няколко международни форуми, като, разбира се, имаме и резервно предложение за онези, които ще искат да празнуват 9 август – обявения от ООН Международен ден на коренното население.

 

 

Международен кино фестивал „Карантината“

В съботния ден не пропускайте последния ден от филмовия фестивал, който започна на 4 август и се провежда за шеста година на плажа пред рибарското селище „Карантината“ във варненския квартал „Аспарухово“. Името му не е вдъхновено от актуалната пандемия, а от факта, че в миналото на този плаж са се изолирали онези моряци от товарните кораби, за които е имало съмнение, че са болни от заразно заболяване. Организаторите на фестивала – школа „Дедал“ – са се спрели на това име не само заради мястото, но и поради факта, че в днешно време младите автори, които все още не са се реализирали, са в състояние на „карантина“. Поради липса на опит те са изолирани от професионалните кинаджийски кръгове. Ето защо от „Дедал“ са създали фестивала, за да популяризират младите и непознати автори. Прожекциите са с вход свободен. На тазгодишния фестивал ще бъдат показани 44 късометражни филма от 22 държави в жанровете игрален, документален, анимация, експериментално кино. В последния ден може да видите копродукцията между Германия, Великобритания и САЩ – Nimic, немския Cover up, испанския Best Actress, британската анимация Inanimate, италианските The choice и Blue Matter, американския Spoon, британския Osama Bin Hiding и френската анимация Maestro.

 Международен джаз фестивал в Банско

На 8 август започва Двадесет и третият Международен джаз фестивал в Банско. Освен традиционните участници от Биг бенда на БНР, които откриват събитието, на откритата сцена на централния площад ще свирят и пеят най-добрите джаз музиканти от родната и световната сцена. В съботния ден за доброто ви настроение ще се погрижат Хилда Казасян с Биг бенда на Благоевград (диригент Борис Янев), със специалния гост Христо Йоцов – барабани. Малко по-късно същия ден ще може да чуете британския състав Amy and The Rhythm Sisters и българската група Dirty Purchase, която тази година отбелязва четвърт век. В неделя ще може да чуете Петър Салчев & Октет Пловдив с интерпретации на класически джаз теми с оригинална музика от най-новия им проект, записан тази година. В The Golden Age of Jazz очаквайте Марина Господинова със специалното участие на тромпетиста Мишо Йосифов. В края на вечерта не пропускайте австрийската джаз формация The Juke Joint Royals.

От община Банско съобщават, че е създадена организация за дезинфекциране на площадното пространство, както и осигуряване на дистанция между зрителите. Заради санитарните изисквания зоната със седящите места ще бъде за четиристотин човека.  Ограничен брой от местата пред сцената ще бъдат срещу билети, а останалите -със свободен достъп.

Международно автомобилно рали  Твърдица – Елена

Любителите на високите скорости в съботния ден ще могат да наблюдават шестнадесетото поред  междунаордно автомобилно състезание, което започва в събота от сечището след селище Качула. След това ще премине през Агликина поляна до разклона за село Божевци. Международното рали от години е утвърдено като еталон за българския автомобилен спорт и дори в условията на пандемията ще посрещне най-верните фенове на атрактивния спорт край трасетата на Твърдишкия Балкан.

Премиера на операта „Атила“ на сцената на Античния форум „Августа Траяна“ в Стара Загора

Още от 4 юли старозагорци тръпнат в очакване как на стадион „Берое“ ще могат да видят и чуят премиерата на операта „Атила“ от Джузепе Верди. Поради пандемичната обстановка обаче тържественото събитие се отложи за тази събота (8 август), и ще бъде на сцената на Античния форум „Августа Траяна“ в града на поетите, липите и правите улици.

Така на фона на естествения декор на Античния форум „Августа Траяна“ ще оживее драматичната история за разрушителното нашествие на хуните в Италия начело с жестокия им вожд Атила. Сценичната адаптация е на режисьора Огнян Драганов. На диригентския пулт ще застане главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев, хормайстор е Младен Станев. В ролята на хунския вожд Атила ще чуем баса Юлиян Константинов, в ролята на Форесто – румънския тенор Даниел Магдал, в ролята на Одабела – сопраното Таня Иванова, а в ролята на римския пълководец Ецио – утвърденият баритон Александър Крунев. Участват още хорът и оркестърът на Държавната опера в Стара Загора, представители на „Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“.

„Атила“ е съвместна продукция на Държавната опера в Стара Загора и на италианския културен институт – Театро Лирико – Каляри. Тя вече бе представена с голям успех пред италианската публика. Това стана през септември 2019 година. За италианската премиера в Стара Загора бяха ушити над 250 костюма по идея на италианския художник Салваторе Русо , бяха изработени аксесоари и реквизит, произведен бе и пищният декор, направил силно впечатление на италианската публика.

„Алея на книгата“ във Варна

Ако през уикенда сте отскочили до крайморския град, може да посетите най-мащабното пътуващо книжно изложение в страната – „Алея на книгата“. В пешеходната част на бул. „Сливница” – от хотел „Черно море“ до Фестивалния и конгресен център, всеки ден от 10.00 часа до 22.00 часа над 50 български издателства и книгоразпространители ще опънат шатри, за да представят най-новите си заглавия. Изложението ще бъде съпътствано и от културна програма. В „Литературния кът“ на открито, който е изграден на пешеходния бул. „Сливница” на пресечката с ул. „Стефан Караджа”, ще се състоят специалните срещи между автори, издатели и читатели.

В събота от 18.00 часа ще бъде представени книгите „Методика за обучение по Иайдо” на Леонид Караваев и Кай Сей Кан доджо и „Дзен в бойните изкуства” от Тайсен Дешимару.

Първо издание на фестивала Summer Vibes Vidin 2020

Vibes означава вибрации. И Видин през уикенда ще вибрира заради песни, танци и игри. Това ще се случи край замъка „Баба Вида“, където ще има музикална работилница, по време на която хореографи ще изнесат уроци по танци. Ще може да участвате и в заниманията на „Игрите на 90-те“. Организаторите на тази инициатива ще показват на децата игри, популярни преди 30 години -Федербал, Дама, Ластик, Криеница, Дърпане на въже, Пиян морков и Шоколад. Двете вечери ще завършат с концерти на съвременните български звезди – Дара, Павел и Венци Венц, Йоана, Монти и Петя Алекса.

Водещ на събитието ще бъде Монти. Той ще представи новата си песен с Петя Алекса – „Тирирам“. От община Видин гарантират, че ще се вземат всички необходими мерки в условията на извънредната обстановка заради COVID-19, но призовават родителите да се съобразяват с изискванията за дистанция и да бъдат отговорни за поведението на децата си.

Етноджаз формация „Аутентик“ в  кино „Кабана“

За предпочитащите да останат в София, предложението ни е свързано с етномузика. В неделя  на лятната сцена на Кино „Кабана“ от 19.00 часа етноджаз формация „Аутентик“ ще изнесе концерт, с който ще пренесе меломаните в света на фолклора, преплетен с джаз, фънк и уърлд елементи.

Формация „Аутентик“ (Outhentic) е избрала името й да включва out и authentic, което в превод означава „извън автентичното“ и e препратка към индивидуалния им стил. Формацията е създадена през 2012 г. от Живко Василев (кавал, пиано) и Райна Василева (вокал, перкусии). През 2018 г. към групата се присъединяват Борислав Илиев (китара) и Стоил Иванов (ударни инструменти). Освен познати песни „Аутентик“ ще изпълнят и нови композиции от наскоро излезлия им албум Transparent. Входът е свободен.

Заредени с емоциите на уникалната формация, посрещнете новата седмица с желание за нови усещания и преживявания.