Съботно-неделните предложения – да уловим слънчевите лъчи в капачки

В навечерието на най-дългия ден – 21 юни – да помислим за слънчевото си настроение още от събота.

 

 

 

Опера в парка  

Сцена от операта „Трите прасенца“.

Започва традиционният фестивал „Опера в парка“ в пространството на Военната академия в София. Този път от Софийската опера и балет са се фокусирали изцяло върху детската публика. В съботния ден от 11. 00 часа тя ще срещне с операта „Трите прасенца“. А поуката, която може да се извлече от историята, разказана от артисти като Вихра Смилкова, Рада Тотева, Калин Душков, Илия Илиев и  Елена Стоянова, и дирижирана от Стефан Недялков, важи за всички възрасти. В началото на всеки му се иска да пее, играе, танцува и свири, но после, когато се появят перипетиите –под формата на среща с вълк, артистичното настроение спихва. И ако човек не се вземе бързо в ръце, рискува да се превърне и в трите прасенца наведнъж – в тройно Пуф, Паф и Пиф.

 

„София моно 2020“

Мариус Куркински в „Черното пиле“.

Добра рецепта за добро настроение е фестивалът на моноспектаклите „София моно“. В събота вечерта – отново в парка на Военната академия – може да се насладите на „Черното пиле“ – отличеният с редица награди моноспектакъл на Мариус Куркински. Той е изграден върху три разказа на Николай Хайтов – „Мерак“, „Пазачът на овесената нива“ и „Черното пиле“. Куркински е спрял избора си тъкмо на тези истории, защото героите в тях са чисти и неопетнени, въпреки трудностите в живота, които преборват без грам оплаквания и мънкания. Ако сте се разпознали в любимците на Куркински, а ви се иска да се срещнете с по-различни типажи, не пропускайте „Чамкория“ – отново на същото място, но в неделя. Тогава Захари Бахаров ще се превъплъти в Бае Славе – шофьорът от квартал „Банишора”, който има мнение по всички въпроси. За тази си роля Бахаров печели „Икар“ и „Аскеер“ за водеща мъжка роля. Но наградите дължи не само на таланта си, а и на режисьора Явор Гърдев, извършил сценичната адаптация на един от най-добрите романи на новото хилядолетие – „Чамкория“ на Милен Русков.

 

Слънце в капачки

Подгрявайки настроението си за най-дългия ден в годината, може да се отзовете на призива на организацията „Капачки за бъдеще”. Тя събира пластмасови капачки в акция по закупуване на кувьози за недоносени бебета. Инициативата се ползва с голям успех и резултатите от нея са, че за по-малко от една година са рециклирани над 66 тона пластмаса и са закупени и дарени кувьози в болници в малки градове като Червен бряг, Чирпан, Ботевград. Новите „съоръжения“ са много по-надеждни от старите, при които съществува риск, макар и минимален, от ослепяване на новороденото.

В събота капачки ще се събират в 17 града. Сред тях прави впечатление, че отсъства София, но столичани ще могат да се включат в акцията през юли. В събота могат да отскочат до Благоевград. Там капачки ще се събират от 10.00 часа до 14.00 часа на паркинга на „Kaufland“. В инициативата са се включили Хасково – от 10.00 часа до 13.00 часа, като сборният пункт е в центъра на града, до сградата на областната администрация; Варна – от 10.00 часа до 14.00 часа, като организаторите ще ви чакат на паркинга на LIDL, Ямбол – от 10.00 часа до 13.00 часа – зала „Диана“; Плевен – от 10.00 часа до 14.00 часа на паркинга на ул. „Гренадирска“ № 119, Троян от 10.00 часа до12.00 часа – място на срещата в парка „Къпинчо“.

Час по астрономия

В неделя – на 21 юни – още от рано се подгответе да посрещнете най-дългия ден. Към 07.57 часа Луната ще започне да закрива слънчевия диск. Това ще е видимо за наблюдатели от южните и източните части на страната. Останалите фенове на астрономията могат да намерят повече подробности за това уникално явление – частично слънчево затъмнение – на сайта https://cutt.ly/FuodkFh. Най-подходящите места за неговото наблюдение са Северна Индия и Тибет – там лунният диск ще скрие 99% от слънчевия. Следващите видими от България слънчеви затъмнения ще са на 12 август 2026 г. (частично), 1 юни 2030 г. (пръстеновидно) и 3 септември 2081 г. (пълно). Така че не се размотавайте, а грабвайте специалните очила и филтри и в неделя сутринта си навийте будилника за 07.57 часа.