Съботно-неделна бойна слава и кукерски танци

Както ви тръгне в първата събота и неделя на януари, така и ще ви бъде през цялата 2020 година. Народна поговорка. Но след като и „бонус“ денят – 29 февруари 2020 г. се пада в събота, надяваме се, че основателно очакваме повече запомнящи се моменти, посветени на близките ни и любимите ни занимания.

Иначе още през 2018 г. ООН обяви, че 2020 г. ще е Международната година на здравето на растенията, така че тези, които има зимна градина, за тази събота и неделя ще си имат достатъчно работа. Ако стъблата на растенията им все още не са увити със зебло или дишащ геотекстил, да побързат да го направят. Но да забравят за найлона.  Да съберат и изгорят падналите листа, тъй като те могат да бъдат преносители на различни видове бактерии, а освен това в тях зимуват неособено симпатични насекоми под формата на ларви и какавиди.

А ето и предложенията за онези, които нямат зимни градини или вече отдавна са се погрижили за тях:

142 години от Освобождението на София

По повод годишнината от Освобождението на София на 4 януари (събота), от 10.00 часа в храма „Света Неделя” ще има благодарствен молебен. Малко по-късно с литийно шествие ще бъдат поднесени цветя и венци пред паметниците на генерал Гурко и Цар Освободител. Предвидена е литературно-музикална програма, която ще завърши пред Паметника на българския опълченец.

160 години от рождението на генерал Георги Вазов в Сопот

В патриотичен дух е и следващото ни предложение – на 5 януари – неделя в Сопот се честват 160 години от рождението на генерал Георги Вазов. Той е министър на войната в правителството на Стоян Данев (11 – 17 юли 1913 г.) и в правителството на Васил Радославов (17 юли-4 септември 1913 г.). За проявената храброст в Сръбско-българската война (1885 г.) и в Балканските войни (1912-1913) е награден с многобройни отличия, сред които княжески орден „Св. Александър“ II степен с мечове.

Генерал Георги Вазов е брат на писателя Иван Вазов, на лекаря Кирил Вазов, на генерал-лейтенант Владимир Вазов и на политика Борис Вазов. Празненствата в Сопот започват още на 3 януари, но дори и да пристигнете в неделя, когато тържествата са към края си, няма да съжалявате. Пейзажът ще ви очарова с красотата си, тъй като тази част на Стара планина най-много прилича на алпийски пейзаж. Освен това на около 3 км от Сопот могат да се видят останки от римската пътна станция „Хисърлъка“ и от средновековния град-крепост „Аневско кале“ от ХІІ – ХІV век. Това е едно от най-запазените средновековни укрепления у нас.

Кукерски фестивал в Благоевград

А ако вече сте посещавали тези исторически обекти, имаме и резервно предложение. Всяка година в първите дни на януари над 1200 кукери гонят злите сили в Благоевград.  Със звън на чанове, маски, чауши. Това ще стане и на 4 януари, събота, по дължината на целия булевард „Св. Св. Кирил и Методий“. Там кукерите от цялата страна ще танцуват и играят. Но не си мислете, че може да се слеете с шествието маскирани. Всеки участник във фестивала има шанса да бъде забелязан и да получи награда. Причината е, че категориите са много и най-нестандартни.  Сред тях са „Придържане към традициите“, „Масовост“, „Иновации“, „Най-добра маска и костюм“, „Артистичност“, „Най-добра композиция“.

Организаторите са помислили и за по-нетрадиционни отличия като „Най-добра мечкарска група“, „Най-артистични старци“, „Най-колоритна младоженска двойка“, „Най-добра танцова група“, „Най-добра маска пародия“, „Най-атрактивен образ на дявола“.

Така че хич не се бавете и мечка бързо си хванете!