Събития, създадени с любов към родните традиции

Този уикенд ви предлагаме събития, с които да се насладите на хубавата българска народна песен и на пъстротата на носиите.

Те ще задоволят интереса и ще съхранят любовта на поколенията към българската култура и историческо наследство. Краят на август и на лятото наближава, затова не забравяйте да посветите уикенда си на приятни емоции, смях, танци, песни, нови запознанства и на всичко друго, което ви прави щастливи и ви зарежда със спомени, които ще ви топлят през дъждовните есенни дни.

 

Събор за автентичен фолклор „Тополи пее и се смее“

Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий-1927“ с.Тополи, Община Варна и Кметство Тополи организират VIII Национален Събор за автентичен фолклор „Тополи пее и се смее“ от 24-ти до 25-ти август 2019 г. Съборът има за цел да подпомогне съхраняването и популяризирането на фолклорното ни богатство на песни и хумор от народния бит и да стимулира интереса и любовта на поколенията към българската култура и наследство. Провежда се през година в края на месец август. Според регламента участниците трябва да имат в репертоара си поне една хумористична песен и да бъдат с автентични костюми. Мястото на провеждане ще бъде при откритата сцена пред читалището в село Тополи.

 

Национален събор на каракачаните в местността „Карандила“

На 24-ти и 25-ти август в местността Карандила, Сливенско, ще се проведе Събор на Каракачаните в България. Липсва писано слово, което да доказва със сигурност откъде точно идват каракачаните от Беломорието, тъй като те дълго време живеят затворено като самоизолирала се общност. Именно поради това е интересно човек да опознае колорита на бита и нюансите във взаимоотношенията на представителите на тази етнографска група от хора. Основен източник за нейното опознаване  в наши дни остава езикът, който каракачаните използват. Учени са установили, че в него има цели 500 думи, които се срещат и в песните на Омир. А версиите за произхода на каракачаните са също много любопитни и разлнообразни. Не се знае коя от историите е достоверна, но по-важната истина тук е, че този изстрадал народ е успял да съхрани идентичността си, въпреки силата и тежестта на времето.

 

Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“

Националният тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ ще се този уикенд в местността Старозагорски бани – национален културен, курортен и балнеолечебен туристически обект, намиращ се на 15 километра северозападно от гр. Стара Загора, в полите на Средна гора. Целта на инициативата е съхраняването на българските народни традиции и обичаи, които са извор на непреходната сила на българския корен и дух, носещи посланията на националната ни култура. Организаторите си поставят и още една важна цел – да популяризират природния феномен „Богородична стъпка“ и богатото културно-историческо наследство в района на Старозагорските бани. Отличната организация, богатата културна програма и атрактивните съпътстващи прояви на форума, насочени към малки и големи, успяха да го превърнат в едно от най-очакваните и престижни събития, даващо сцена за изява на таланта на певци, инструменталисти и танцьори от близки и далечни кътчета на България.

 

Базар на изкуствата в парка на НДК

Обичате ли изкуството? Тогава се пригответе за шопинг тази неделя, 25 август, между 11:00 – 19:00 часа на базара на изкуствата на ъгъла на бул. Фритьоф Нансен и бул. Патриарх Евтимий. Очакват ви много усмивки, авторски произведения, приятна атмосфера, освежаващи напитки, музика и добра компания, изобилие от арт и крафт произведения, селекция от производители на вкусни изкушения, рисуване с къна и много други изненади.

 

Сладолед и планинско бягане

Ако обичате спорта, можете да посветите неделния ден на състезание по планинско бягане от град София до Черни връх  на Vitosha Run 2019. Предпочитате да се разхладите в лятната жега, похапвайки любим сладолед? Тогава не пропускайте да посетите Петото издание на сладоледения фестивал на betahausтази събота, 24 август, от 10:30ч. – 18:00ч.