С гръб и с маска: европейските проститутки са готови да посрещат клиенти

Европейските секструженички настояват властите да отворят публичните домове – така, както ресторантите, музеите и фризьорските салони. В тази връзка Германия и Швейцария, където проституцията е легализирана, разработиха санитарни норми, които дори препоръчват в какви пози трябва да бъдат обслужвани клиентите.

 

Работничките от сексиндустрията в Германия призовават за снемане на забраната върху дейността на публичните домове, въведени през март като една от мерките в борбата срещу пандемията от новия коронавирус. Представители на Федералната асоциация на сексработниците в Германия се обърнаха с открито писмо към 16 членове на парламента, които по-рано поискаха продължаване на забраната на дейността им. Те настояват публичните домове да отворят врати подобно на ресторантите, музеите, фризьорските салони и кабинетите за медицински масаж, които местните жители отново могат да посещават, благодарение на снижената заболеваемост от COVID-19 в страната.

В писмото представителите на сексиндустрията настояват, че също имат нужда да им се даде възможност „отново да получават доходи и да предлагат на потребителя качествени услуги, основани на принципите на хуманизма, които са базови за отрасъла”.

В посланието са представени и мерките за санитарно-епидемиологична безопасност, които се планира да бъдат спазвани в публичните домове в името на сигурността на клиентите и на онези, които работят в тях.

Писмото на асоциацията е в отговор на призива на 16 парламентаристи за продължаване на забраната върху дейността на секструженичките. В тяхното обръщение се говори за опасността от разпространение на коронавирусната инфекция от проститутките заради спецификата на услугите, които оказват. „Проституцията създава ефект на свръхразпространение – по правило половите актове са несъвместими със социалната дистанция”, се казва в документа.

Подобно предположение засегна участниците на пазара на сексуслугите. „Използването на термина „свръх разпространение” е не само изключително обидно, но и невярно, заявяват те в писмото си. – Очевидно е, че искате да дискредитирате цялата индустрия, за да постигнете истинските си цели – да забраните възможността да се купува секс”. Асоциацията подчертава, че на много места, където се оказват интимни услуги, клиентът и работничката са сами, точно както в салоните за красота.

За да обезопасят клиентите, публичните домове обещават да въведат санитрано-епидемиологични норми, които ще предотвратят избухването на зараза с COVID-19 сред клиентите и работниците.

Преди всичко се предлага ограничаване на броя на труженичките в публичните домове – в малките могат да работят до 10, а в по-големите и повече, но при всички случаи няма да има пълна заетост на стаите. В същото време се настоява срещите с клиенти в частни домове да бъдат разрешени.

При работа с клиентите, както и във фризьорските салони, секструженичките трябва да са с маски, а стаите, където приемат гостите, да бъдат редовно дезинфекцирани и проветрявани.  „В проституцията винаги е имало високи стандарти за хигиена”, твърдят представителите на асоциацията.

Легализирането на проституцията в Германия е инициирано още през 2002 г. като законът беше насочен към подобряване на условията на труд на секструженичките. От 2017-а в страната действа правило, според което проститутките могат официално да се регистрират в местните органи на властта и редовно да преминават през медицински преглед. Бордеите също подлежат на санитарна инспекция. Онези, които не са на държавен отчет, се оказват извън закона. Според статистиката, сега в Германия има 33 хил. проститутки, но реалната цифра е по-близо до 400 хиляди.

В Швейцария стигнаха още по-далеч в разработката на санитарно-епидемиологичните норми за проститутките. Организацията, защитаваща правата на сексработничките ProKoRe, публикува препоръки за обслужването на клиентите, които ще помогнат за предотвратяване на заразата с COVID-19. Надеждите са, че и в Швейцария, където проституцията също е легализирана, публичните домове отново ще отворят врати. На жените се предлага при извършване на полов акт да избягват мисионерската поза, която предполага хората да са лице в лице, и да използват положението на телата, при което секс труженичката е обърната с гръб към клиента.