Руските милионери се кланят на кеша

Руските богаташи държат 26% от активите си в бързо ликвидни средства, по правило депозити, като предпочитат да влагат пари в щатски долари след загубите на рублата.

 

Три десетилетия след краха на комунизма, в Русия има поне 163 176 милионери, твърди Knight Frank – водещ независим консултант в областта на недвижимите имоти. Двадесет и шест процента от общите им активи са в кеш – най-високият дял в световен мащаб, два пъти повече отколкото на „колегите им“ в Европа (12%) и почти тройно над богаташите в Северна Америка (девет процента). На второ място по кешови вложения са заможните в Африка (24%), следвани от азиатските милионери (18%), австралийските и латиноамериканските (с по 16% от всеки регион) и богатите в Близкия изток (14 процента).

Консерватизмът на руснаците се крие в горчивите уроци от историята: трънливият преход към капитализъм бе придружен от поредица валутни девалвации, последната – от 2014-а. Почти липсва доверие в предлаганите от банките рискови финансови продукти на фона на абсолютното разбиране, че във всеки момент може да избухне нова криза.

Мнозина руски богаташи държат парите си в депозитни сметки, особено когато се очаква забавяне на световния растеж. Лихвите по депозитите се повишиха в последните две години след като Федералният резерв започна да затяга паричната си политика и клиентите получиха възможност за доход от 2.8% годишно от вложенията си в безрискови доларови инструменти. Другата полза е че рублата се е обезценила с почти 50% към зелените пари от 2014-а когато Вашингтон наложи първите санкции срещу Москва. Или, както обобщава Алексей Новиков – управляващ партньор в Knight Frank, „доларът се смята за сигурен актив, който може да съхрани спестяванията“.

Дистанцирането от някои финансови продукти започна да намалява в резултат на усилията на банковите мениджъри да рекламират продуктите си и след като депозитните лихви в руските кредитори тръгнаха надолу. Делът на инвестиционните продукти в портфейлите на богатите клиенти в локални частни банки е нараснал от 15 на 20 процента през последните две години, свидетелства фирмата за проучвания Frank RG. Руските потребители вече са по-отворени към алтернативните инвестиционни продукти и постепенно снижават дела на кеша в портфейлите си с около 1% годишно, пресмята Евгени Смушкович – шеф на пазарното поделение за Русия, централна и източна Европа на швейцарската Julius Baer Group.

Въпреки промените консерватизмът се преодолява трудно и руснаците искат да ръководят бизнеса си агресивно и същевременно да са сигурни, че другите им персонални активи са сигурни. В тази връзка Андрей Иванов, който е един от мениджърите на 450 млн. щ. долара в московския офис на компанията за управление на фамилни състояния Leon Family Office , отбелязва, че делът на кеша в портфейлите на някои негови клиенти е скочил до 30% през 2018-а.