Rolls-Royce Cullinan, първият 4×4 на британския бранд

Rolls-Royce Cullinan е първият SUV на марката, макар че британците заобикалят масовото трибуквено определение. Внушителния „висок автомобил“беше в шоурума на M Car Sofia, който неотдавна „си извоюва“ сертификат за официален сервизен център на Rolls-Royce, засега първият и единствен в България.

Когато човек застане пред автомобила две неща правят силно впечатление: първо, че той е наистина голям и второ, че изглежда много по-красив на живо. Размерите са доста подобаващи за марката. С дължина от над 5.3 метра на 2 метра ширина и височина от 1.84 метра, джипът няма как да остане незабелязан. Въпреки величествените параметрите Cullinan изглежда още по-внушителен в действителност, отколкото си представяте. А грубостта, която излъчва на някои от снимките, всъщност отсъства – всъщност автомобилът е един супер изтънчен великан.

Докато на фотографиите на мнозина напомня на висок Phantom, на живо колата има свое собствено излъчване. Интересно е също, че моделът не седи, като наложено от пазара попълнение в гамата, а като чисто нов пълноправен член на семейство Rolls Royce.

Колата излъчва изключително усещане за качество.Стелките са изработени от овча кожа със супер фин косъм, таванът и ключът също са покрити с кожа, а всички повърхности, които изглеждат метални, са наистина такива. Rolls Royce Cullinan се задвижва от 6.7-литров битурбо V12 с 571 конски сили при 5000 об/мин. и 850 Нм от 1600 оборота в минута. Скоростната кутия е 8-степенна автоматична (ZF), а предаването е на четирите колела. Ускорението от 0-100 км/ч. става за 5.2 секунди, доста добре за кола с дължина от почти 6 метра и маса близо 3 тона, а максималната скорост е ограничена на 250 километра в час. И в случай, че някои се интересуват от разхода на бензин, официалният комбиниран среден е 15 литра на 100 километра.