Риана дари 2.1 млн. долара в помощ на жертвите на насилие по време на карантината

Самоизолацията и карантината, в чиито условия сега живеят хората в цял свят, са най-страшни за тези, които се оказаха затворени с партньорите си, склонни към насилие.  В държавите от Европа, Азия и Латинска Америка се наблюдава сериозен ръст на жалбите от домашно насилие.

 

Попзвездата Риана пожертва 2.1 млн. долара за фонда на кмета на Лос Анджелис, като парите са предназначени за помощ на жертвите от домашно насилие, пострадали по време карантината, свързана с COVID-19. Това се съобщава в акаунта на фонда на Риана – Clara Lionel Foundation, в Twitter.

Певицата е обединила усилията си с генералния директор на  Twitter Джак Дорси – общата сума на техните дарения достига 4.2 млн. долара. Тези пари ще могат да покрият 10-седмична работа на програмите за оказване на помощ на сблъскалите се с насилие, включително предоставяне на временно убежище, храна и консултации с психолог.

„Днес ние подкрепяме всички, които са пострадали от зачестилите случаи на насилие в семейството след въведените от властите на Лос Анджелис мерки за изолация срещу коронавируса”, се казва в изявлението на Clara Lionel Foundation. Самата Риана се сблъска с насилието през 2009-а, когато беше нападната от тогавашния й партньор Крис Браун.

Ръст на случаите на домашно насилие вече беше фиксиран в Италия, Испания, Кипър, Великобритания, в Бразилия и в други държави.  Интересно е, че в Русия се наблюдава намаляване на жалбите от насилие в семейството, което местните специалисти свързват с това, че в условията на изолация жертвите се намират под пълния контрол на агресора и не могат да потърсят помощ.

По-рано фондът на Риана отдели 5 млн. долара за борба с коронавирусната инфекция. Пари в подкрепа на усилията за овладяване на COVID-19 дариха Опра Уинфри и други звезди от шоу бизнеса, както и много предприемачи.