Ресторант за един човек – шведски принос по време на пандемията

Докато ресторантьорите по цял свят се чудят как да развиват бизнеса си след карантината, шведите Линда Карлсон и Расмус Персон вече са го измислили.

 

Още на 10 май те смятат да отворят своето заведение с безконтактно поднасяне на ястията – ресторант за един човек на моравата. Необикновеният ресторант ще бъде във формата Bord för En (маса за един човек – от шведски). Той ще е разположен недалеч от градчето Рансетер във Вермланд, на около 350 км от Стокхолм. Ще „отвори врати” на живописна морава, а капацитетът му ще е един човек на ден – според концепцията на създателите.

Вермланд.

Идеята се родила след непланираното и неочаквано посещение на възрастните родители на Линда. Младите решили да спазват всички мерки за физическо дистанциране. Персон – бивш майстор готвач, приготвил храната и я подал през прозореца. Това трябва да е достъпно за всички – решила Линда Карлсон и я осенила мисълта как ще открие единствения безопасен ресторант в света.

Заведението ще има една маса с един стол сред поляната. Няма да има келнери, а всяко блюдо ще бъде предавано направо от кухнята в кошница с помощта на въжена линия. Менюто ще е съставяно според сезона, а продуктите ще се доставят от местни  производители. На първо време то ще бъде тристепенно, с шведски специалитети (с хайвер, киселец и сметана), като към всяко блюдо се предвижда безалкохолна напитка, приготвена от Джоел Сьодербек – приятелка на Расмус и собственичка на няколко бара в Стокхолм.

Хапване за ВИП-госта.

За по-голяма сигурност на посетителите се предвижда съдовете да бъдат измивани и дезинфекцирани по два пъти. Освен това и масата, столът и мястото около тях ще бъдат старателно дезинфекцирани.

Двамата ентусиасти планират да поддържат ресторанта до 1 август и чакат на моравата си да дойдат клиенти, независимо от материалното им положение. Накрая своеобразният ВИП гост на заведението ще плати толкова, колкото самият той прецени да даде.