Разходка сред природата в мола?

Дубай превръща тази мисия в реалност с търговски център, вдъхновен от природата

В Дубай се намират всевъзможни молове плод на въображението на архитектите, които понякога надминават и най-смелите ни очаквания. Пример за това са търговските центрове с мащабен размер на разгъната площ, тематичните молове или пък тези разполагащи със ски курорт и други подобни обекти изпълнени с бохемски лукс, стил, изящество и красота. CNN представя проекта за мол, вдъхновен от приподата на строителната компания Cityland Group, известна като създател на най-голямата градина с цветя в света.

Дубайският комплекс ще бъде първата вдъхновена от природата търговска дестинация, а стойността му се очаква да струва близо 400 млн. долара. Идеята е Cityland Mall да заема площ от 19 хил. кв. метра, разположен около ботаническа градина. Паркът ще се нарича Central Park и  ще има реки, острови, редки видове дървета и цветна градина, в която посетителите ще се насладят на уникално усещане за сетивата. Търговските обектите ще заобикалят парковото пространство и ще бъдат с второ ниво на озеленяване, разположено на покривите им.

Изпълнителният директор на Cityland Group Фашимудин Шарфудин планира да следва изцяло зелена тематика, която да съчетае с екологичносъобразни екстри. Молът ще има алеи с дървета и живи „зелени стени”, градините ще се напояват с пречистени отпадъчни води, прозорците и фасадите ще бъдат направени от енергийноефективно стъкло, а покривът на комплекса ще е оборудван с огромни соларни панели.

Очаква се търговският център, вдъхновен от природата, да функционира в пълния си капацитет до 2020 година и да има над 300 обекта, заведения за хранене и атракциони.