Ралф Лорън: Всичко е възможно, аз съм живо доказателство за това

На 14 октомври навърши 80 години модният дизайнер Ралф Лорен, който вече над 50 години обяснява що е то американски начин на живот. Синът на бедни еврейски емигранти от Пинск от младини мечтае да създава безупречни, вдъхващи респект, но удобни дрехи. Този човек е истинско въплъщение на американската мечта, живо доказателство, че през ХХ в. един бедняк роден в Бронкс може да постигне успех, награди и признанието на представителите на елита.

Влюбен във визиите на Кари Грант и Франк Синатра, Лорън е сигурен, че всички американци трябва да изглеждат като тях. И успява да убеди останалите в това – повече от 50 години модната му къща продава не само дрехи, но и аксесоари, парфюми и домашно обзавеждане, които въплъщават американската мечта.През тази година Ралф Лорън получи изключителна награда – принц Чарлз лично го удостои с титлата рицар-командор на Ордена на Британската империя за заслугите му в областта на модата. Въпреки че не е ясно какво означава признание за един моден дизайнер – кралският орден или фактът, че първата дама на САЩ е избрала негов тоалет за инагурацията на съпруга си. Облеклата на Ралф Лорън бяха обичани от принцеса Даяна, предпочитани са както от Хилари Клинтън, така и от Мелания Тръмп. Иначе казано, както и да се променя времето, Ралф Лорън и неговите творения си остават въплъщение на американската мечта.

Днес прочутият дизайнер и филантроп е на 102-о място сред най-богатите американци, а състоянието му, според оценката на Forbes за 2019-а, е 6.3 млрд. долара.

Припомняме най-впечатляващите му изказвания:

 

За модата

Не създавам дрехи – създавам мечти.

Силно съм повлиян от киното, свят, който прилича на мечта. Всеки път, когато измислям дизайн за дрехи, сякаш създавам филм.

Когато създавам колекция, използвам режисьорски метод: не измислям неща, измислям нов свят.

Трябва да създавате нещо от нищо.

Веднъж отидох при шефа си и му казах: „Искам за създам такива вратовръзки, защото това ще бъде нещо ново“. Той ми отговори, че светът още не е готов за Ралф Лорън. Никога няма да забравя думите му, защото бяха комплимент за мен. 

Не ми харесва когато жената изглежда като жертва на модата.

Никога не съм искал да се занимавам с мода, защото ако се движиш в тази среда сега, това означава, че някога ще я напуснеш.

Харесва ми когато нещата изглеждат леко износени, така сякаш имат история.

Модата не се етикетите и марките. Модата е това, което е скрито дълбоко в душата ви.

 

За стила

Много по-лесно е да следвате тенденциите, отколкото да положите усилия да създадете свой собствен стил.

Личният стил е да рискувате, да опитате нещо неочаквано и да се забавлявате с модата, но винаги оставайки верни на себе си.

За мен стилът е качество, честност и безвремие. Той е свободен от тенденциите, но винаги се чувства свеж и нов.

Независимо от начина ви на живот, трябва да имате свой собствен стил, собствен свят.

Личният стил е чувство за достойнство и това, в което вярвате всеки ден.

 

За успеха

Ключът към дълголетието е да продължавате да правите това, което правите по-добре от всеки друг. Освен доверието на клиента си, винаги трябва да поддържате интереса му.

Това, което правя, е животът. Става дума за това да живеете най-добрия живот, който можете, и да се наслаждавате на пълнотата на живота около вас – от това, което обличате, от това как живеете, от това как обичате.

Никога не съм си казвал: „Ще стана най-великият“. Просто исках да си върша работата.

Опитах се да бъда истински във всичко, което правя.

Успехът не се основава на концепцията „вижте какво мога“. Успехът е вътрешно усещане и убеждение, че имаш какво да кажеш по свой начин. И съм сигурен, че всички ние трябва да се борим, за да поддържаме уникалния си стил и вкус в свят, който се опитва да ни покори.

Всичко е възможно, аз съм живо доказателство за това.