Психолози посочват 9 причини някой да се влюби във вас

Ако с нетърпение чакате празника „Свети Валентин“, за да се влюби някой във вас, ето няколко наблюдения, регистрирани от психолози и цитирани в Business Insider, които биха ви ориентирали. Тук се спираме на най-интересните.

 

1.Пазарувате в „екомагазин“ 

Проучване от 2016 г. установи, че мъжете и жените, които пазаруват в „екомагазини“ или се интересуват покупките им да не замърсяват твърде много околната среда, са по-желани за дългосрочни отношения, в сравнение с онези, които предпочитат луксозните стоки. Предпочитащите лукса са възприемани за физически по-привлекателни и по-желани, но за краткосрочни връзки.

2.Излъчвате щастие

През 2011 г. психолози провеждат следния експеримент – на повече от 1000 души раздават снимки с представители на противоположния пол. На всички поставили една и съща задача – да оценят колко атрактивни са хората на снимките.

Резултатите показали, че според мъжете най-привлекателни са онези жени, които излъчват щастие, а най-малко ги привличат онези от тях, които изглеждат горделиви. В същото време жените обявили, че най-много им харесват тези мъже, които излъчват гордост, а най-малко – онези, които сияят от щастието.

3.Имате характерни черти

Всеки се харесва някому. Но все пак, докато една жена харесва определен тип мъж, то мъжете не се придържат към конкретен тип женска красота. Харесват „новите“ лица.

При едно проучване от 2014 г. на мъже и жени са показани много снимки на представители на противоположния пол, като някои от тях се повтарят. Участващите в проучването са помолени да оценят привлекателността на сниманите.

За мъжете женските лица, които те са видели два пъти, са оценени като по-малко привлекателни. За жените е в сила тъкмо обратната зависимост – оценяват като по-малко привлекателни онези, които са видели само по веднъж.

4.Използвате много жестове

Търсите любов? Покажете го. Ръкомахайте. Жестикулирайте. Изпълнете физическото пространство около себе си с флуиди. В едно проучване от 2016 г. изследователи наблюдават мъже и жени, които се срещат за първи път на събиране, организирано от клуб по запознанства. Психолозите отчитат, че изследваните са склонни да се видят повторно с човека, с когото са се запознали, при положение, че по време на срещата той енергично жестикулира, а не е седи неподвижно.

5.Приличате си по характер с обекта на вашия интерес

Десетилетия наред са правени проучвания, които доказват, че клишето „противоположностите се привличат“ не отговаря на истината.

„Партньорите, които имат сходни интереси и си приличат по характер, е много вероятно и в ежедневието си да се чувстват по един определен начин”, твърди Джиан Гонзага, който изследва двойки, срещащи се благодарение на платформата eHarmony. Изводът му е, че сходствата улесняват взаимното разбиране.

Проучванията установяват, че този принцип е в сила най-вече за дългосрочните партньорства и за женените двойки.

6.Приличате си по психологически нагласи

Според канадския психолог Ерик Берне най-си подхождат двойките, които имат сходно поведение в рамките на три социални роли, които играят в живота: родител, дете, възрастен. Книгата на Берне „Игрите, в които хората са въвлечени” е посветена именно на социалните роли. В нея авторът до известна степен изхожда от теорията на Зигмунд Фройд, според която личността има три нива. А ето как накратко Берне вижда ролите:

 

  • Родител: Какво са ви учили?

 

  • Дете: Какво сте чувствали?

 

  • Възрастен: Какво сте научили?

 

Когато двама души наистина си подхождат, те отговарят по сходен начин и на трите въпроса. Терапевтът Питър Пирсън добавя още няколко въпроса, за да изчисли степента на съвместимост при всяка роля:

 

  • Родител: Имате ли сходни виждания и ценности по отношение на света около вас?
  • Дете: Забавлявате ли се заедно? Можете ли да бъдете спонтанен в неговата/ нейната компания? Смятате ли партньора си за най-привлекателния? Обичате ли да пътувате заедно?

 

  • Възрастен: Оценявате ли се взаимно като ярки личности? Успявате ли заедно да решите проблем?

 

7.Оглеждате се в очите на другия

През 1989 г. психоложката Джоан Келерман от Масачузетския университет помолила 72-ма студенти, които не се познавали, да се съберат по двойки и в продължение на две минути да се гледат в очите. По-късно повечето от тях признали, че са изпитали силна емоция – дори чувство на обич към човека, когото са гледали, пише американското научно-популярно списание Scientific American. Накратко, когато за по-продължително време поддържате зрителен контакт с някого – дори и да го виждате за първи път – това може да ви накара да се влюбите в него.

8.Откликвате в случаите, в които търсят вниманието ви

След като една връзка започне, следва етап на развитие. Бъдещето й до голяма степен зависи от това как всеки един от двойката откликва на емоциите на другия.

Психологът Джон Готмен, който 40 години изучава различни двойки, дава следния пример: Една жена, която много обичала всякакъв вид птички, се обърнала към мъжа си с думите: „Виж, един щиглец кацна до онова дърво“. Има два варианта той да реагира на думите й. Или да се направи, че изобщо не я е чул, или да сподели ентусиазма й.

Емили Есфахани Смит провежда няколкогодишно специално проучване на тема „обръщане на внимание“ с примери от типа на този с щиглеца, от което резултатите са потресаващи: ако двамата в двойката в 87% от случаите реагират на интересите на другия, те и шест години след проучването са все още заедно, ако обаче е имало реакция само в 33% от случаите, те след шест години вече не са двойка.

9.Имате куче

При експеримент от 2014 г., проведен в израелски университет, 100 жени четат кратки представяния на мъже. Ако мъжете имат куче, те са възприемани за по-подходящ дългосрочен партньор от онези, които нямат домашен любимец.

Според психолози обстоятелството, че притежавате домашен любимец, говори, че умеете да се грижите за друго същество и сте способен да поемате дългосрочни ангажименти. Допринася затова и да изглеждате по-спокойни и щастливи.

В социален експеримент от 2008 г. 20-годишен мъж обикалял из парка и искал телефонния номер на стотина непознати жени. Когато дамите били с куче, той в повечето случаи успявал да запише номера им.