Психолог разкри тайната на щастливия брак

Искате ли да имате щастлива връзка? Най-всеобхватното изследване на света казва, че само едно нещо ви е необходимо, за да постигнете това. Има ли таен начин, който би могъл да предскаже дали връзките ще бъдат достатъчно добри и дали хората в тях в крайна сметка ще бъдат щастливи или ще са разочаровани? Мащабен изследователски проект (описан от университета, който го е спонсорирал като „най-всеобхватното изследване“ на щастливия брак към днешна дата) твърди, че в действителност има една единствена обща характеристика в това отношение. Коя е тайната съставка за щастлива връзка според учените? Тя е добротата.

Loving couple in the park. Vintage retro style with light leaks

Бил Чопик, доцент по психология и директор на лабораторията за близки отношения в Мичиганския държавен университет споделя, че е изследвал данните от проучване на 2500 дългосрочно женени двойки в категория „20+ години“. Неговият източник на информация включва самоотчитани отговори, които двойките дават в следните пет измерения, които на свой ред са били използвани за оценка на степента им на съвместимост: Екстровертност/ Емпатия/ Зрялост/Емоционална стабилност/Готовност за нови преживявания. Основните въпроси в тези категории са били дали партньорът до тях е социален; дали е съпричастен към чувствата на околните; работи ли задълбочено; изпитва ли честа тревожност; има ли буден ум.

Заключението на Чопик е, че двойки, които имат по-високи нива на емпатия и по-ниски нива на емоционална нестабилност, са по-щастливи в отношенията си. Изненадващ резултат показва, че двойките с общи интереси или близки личности черти нямат по-стабилна и щастлива връзка. „Хората инвестират много в намирането на някой, с който са съвместими, но нашето изследване показва, че това не е гаранция, че всичко между тях ще бъде идеално“, заявява психологът и подчертава, че за хората най-важно е дали човекът до тях е добър, стабилен и спокоен. Активно слушане, внимание, съпричастност – това са най-търсените неща в една щастлива връзка, разкрива още докладът. Взаимната грижовност и извиненията също играят ключова роля във взаимоотношенията.