Производители на луксозни часовници трупат запаси на Острова заради Брексит

Марките се опитват да се защитят от “практически проблеми”, които може да се появят, включително нови митнически процедури или забавяне на вноса.

 

Производители на луксозни часовници влязоха в списъка на компаниите, които прилагат планове за действия при извънредни ситуации, като трупат запаси във Великобритания преди страната да напусне ЕС, отбелязват представители на сектора.

Марките се опитват да се защитят от „практически проблеми“, които може да се появят, включително нови митнически процедури или забавяне на вноса след Брексит, каза шефът на Федерацията на швейцарската часовникарска индустрия Жан-Даниел Паш на изложението на часовници в Базел, което приключи тази седмица, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Магазин за луксозни часовници в Лондон

Представената от федерацията този месец статистика сочи, че вносът във Великобритания се е повишил с 58 % през февруари, а през януари увеличението е било 24%. Луксозен производител на часовници, който откри магазин в района Мейфеър в Лондон миналата година, посочи, че обикновено не поддържа запаси във Великобритания, като предпочита да зарежда магазините си, изпълнявайки специфични поръчки. Главният изпълнителен директор на компанията казав, че тя е увеличила запасите си във Великобритания.

„Никой не знае какво ще се случи, така че взехме предпазни мерки“, каза той пред АФП. Швейцария, която не е член на ЕС, и Великобритания вече подписаха споразумение за запазване на бъдещите си търговски отношения, включително клаузи, които да гарантират продължаването на търговията, ако Великобритания излезе от блока без споразумение по „развода“. Двустранното споразумение трябва да гарантира, че часовниците, внесени директно във Великобритания със самолет, няма да се сблъскат с нови ограничения, отбелязва Паш.

Стоките, които се внасят с автомобилен превоз обаче ще трябва да минават през ЕС и може да бъдат задържани по-дълго и да се образуват опашки на британската граница, каза той. Освен евентуално забавяне на вноса Паш подчерта друга причина, поради която производителите на часовници искат да са сигурни, че лондонските магазини са добре запасени.

Ако британската лира поевтинее, това може да доведе до бум в пазаруването след Брекзита, като купувачите на луксозни стоки особено в Лондон ще искат да се възползват от благоприятния валутен курс, каза той. Когато курсът на британската лира се понижи, след като британците решиха да напуснат ЕС през 2016 година, търговските вериги, продаващи луксозни часовници, отчетоха скок на продажбите сред туристите, особено от Азия. Главният изпълнителен директор на легенадарния производител на часовници Hublot Рикардо Гуадалупе каза пред АФП, че неговата компания също е увеличила запасите си във Великобритания, определяйки Лондон като „локомотива“ на часовникарската индустрия.