Признаха „улицата на милиардерите“ в Ню Йорк за най-луксозната в света

Агенцията за недвижими имоти Knight Frank определи 57-ма улица в Ню Йорк за най-скъпата в света. В първата десетка на рейтинга попаднаха шест улици в американски градове, три улици в Хонконг и лондонски площад.

От 2015-а на 57-ма улица, известна още като „улицата на милиардерите“, са продавани и купувани елитни имоти с цена над 25 млн. долара 41 пъти. Средната стойност на сделките е 38.5 млн. долара.

„Тази улица е мястото, където са представени най-необичайните предложения в сферата на жилищата“ – твърди генералният директор на Douglas Elliman Development Marketing Сюзан де Франка. Тя отбелязва „елегантната комбинация на богатата история на Стейнуей хол, с потресаващата кула, издигаща се на около 435 м., идеално разположена с изглед към Сентръл Парк“.  Кулата дава рядката  възможност „да живееш в центъра на най-ексклузивния район в света“ – казва де Франка.

Сред обитателите на известната улица са милиардери като основателя на Dell Technologies Майкъл Дел, ръководителя на хедж фонда Pershing Square Capital Managemen Бил Екман, председателят на борда на директорите на производителя на домашни уреди Dyson –  Джеймс Дайсън и шефът на фонда Citadel Кен Грифин.

„Улицата на милиардерите“ е едно от главните места за шопинг в Ню Йорк, се казва в гида на града. На нея са разположени магазини на Chanel, Saint Laurent, Dior и други брандове.

Второто място е за Mount Nicholson Road в Хонконг. На нея са купувани и продавани елитни имоти само 35 пъти от 2015-а насам. Затова пък средната цена на сделките е „зашеметяващата сума“ от 81.8 млн долара, отбелязва Knight Frank. Нюйоркската Central Park South заема третата позиция с 32 сделки със средна цена 44.9 млн. долара.

Рейтингът включва четири улици в Ню Йорк и три в Хонконг. На пето място е лондонският площад Гросвенър (13 сделки при средна цена 45.5 млн. долра). Осма по ред е  Pacific Coastway в Лос Анджелис (10 сделки, средна цена – 49.2 млн. долара), а на десето място – Осean Boulevard в американския Палм Бийч.

Лиам Бейли, който оглавява международните изследвания на агенцията Knight Frank, подчертава „важността на елитните имоти за създаването на световния пазар на ултраразкоша“. По думите му “международната природа на свръхбогатия купувач и потребностите му в сферата на дизайна, оборудването и услугите са дали на предприемачите възможност да установят нов стандарт за качество в ключови райони на Ню Йорк, Лондон и Хонконг“.