Признаха Уайнстийн за виновен – може да получи до 25 години затвор

Харви Уайнстийн бе признат за виновен в изнасилване и в сексуално насилие по делото, привлякло най-голям медиен интерес, откакто съществува #MeToo движението. Това се случи в понеделник (24 февруари), във Върховния съд в Ню Йорк.

 

 

 

В същото време съдебните заседатели (седем мъже и пет жени) оправдаха Уайнстийн по най-сериозното обвинение – „хищническо“ сексуално поведение, което означава, че подсъдимият е извършвал сексуални престъпления многократно, за което по американското законодателство присъдата е доживот.

Решението на съдебното жури е важен лакмус за влиянието на #MeToo движението и дава отговор на въпроса дали обвинения в сексуални посегателства, извършени преди години, могат да издържат в наказателния съд.

Холивудският продуцент бе осъден за изнасилване от трета степен, извършено спрямо фризьорката Джесика Ман през 2013 г., и за сексуално насилие от първа степен срещу бившата асистентка Мими Хейли, която твърди, че Уайнстийн насила направил орален секс с нея през 2006 година. И двете жени свидетелстваха изключително емоционално за извършеното срещу тях насилие, в което обвиняват Уайнстийн, както и за сложните отношения, които години наред са имали с него.

Двамата адвокати на Уайнстийн – Дона Ротуно и Деймън Черонис.

Максималната присъда, която 67-годишният Уайнстийн може да получи е до 25 години затвор. Съдията Джеймс Бърк отмени гаранцията и остави Уайнстийн в затвора до произнасяне на присъдата му на 11 март.

Адвокатите на Уайнстийн – Дона Ротуно и Деймън Черонис – обявиха, че ще настояват клиента им да бъде настанен в лазарета на затворническия комплекс на остров Райкърс, тъй като има немалко здравословни проблеми. На всички заседания Уайнстийн идваше с проходилка, тъй като наскоро бе претърпял операция на гърба.

Адвокатката Дона Ротуно бе категорична, че е трудно да се говори, че процесът е справедлив, тъй като още преди да започне делото всички са знаели кой е Харви Уайнстийн.

Мими Хейли.

На специална пресконференция, в понеделник следобед, след като бе обявено решението на съдебните заседатели, районният прокурор на Манхатън Сайръс Вeнс им благодари специално. Той обяви, че с решението си те дават шанс „да бъдат чути гласовете на едно ново поколение, пострадали от сексуални посегателства“.

„Най-накрая Харви Уайнстийн ще понесе отговорност за извършените от него престъпления. Това се случи благодарение на жените, които, поемайки голям риск, излязоха смело и разказаха своите истории. Уайнстийн е „порочен сериен сексуален хищник“, който използва влиянието си, за да заплашва, изнасилва, напада, лъже, унижава и запушва устите на жертвите си“, подчерта Сайръс Вeнс.

В същото време Венс обяви, че не е недоволен от присъдата, въпреки че Уайнстийн бе оправдан по най-сериозните обвинения, заради които можеше да получи доживотна присъда.

Иначе по време на процеса прокурорите се стремяха да подкрепят обвиненията на Джесика Ман и Мими Хейли с показанията на още една пострадала актриса – Анабела Шиора, която твърдеше, че Уайнстийн я е изнасилвал в апартамента й в Манхатън преди повече от 25 години. Тези обвинения са с изтекла давност и затова бяха използвани само, за да засилят тези на Ман и Хейли.

Джесика Ман.

В хода на дело бяха изслушани и три други свидетелки, но техните показания не доведоха до наказателни обвинения – това бяха моделът Тарал Улф, бившата актриса Доун Дънинг, писателката и модел Лорън Йънг. Те разказаха пред съдебните заседатели, че са се срещали с Уайнстийн по бизнес въпроси, но това е било само предтекст, а той имал други, престъпни намерения.

Прокурорите използваха твърденията на трите жени, за да се опитат да докажат, че той винаги е следвал един и същи модел на поведение. Но да се докажат обвиненията се оказа нелека задача – в хода на процеса не бяха представени никакви веществени доказателства в подкрепа на думите на Джесика Ман и Мими Хейли, а защитата на Уайнстийн призова редица свидетели, които нерядко си противоречаха или поставяха под съмнение историите на двете жени.

В хода на делото защитата на Уайнстийн представи имейли на Джесика Ман до Уайнстийн, в които тя го възхвалява, а освен това му предлага да го срещне с майка си, като му казва и че го обича.

Тарал Улф.

Пред съдебните заседатели Ман обясни, че в отношенията й с Уайнстийн е имало динамика, че тя го е възприемала по-скоро като баща, че отчаяно е търсела одобрението му, че се е страхувала от гнева му, но същевременно е имала притеснения, че, ако му противоречи, това може да навреди на кариерата й.

Адвокат Дона Ротуно я подложи на кръстосан разпит, при който Ман призна: „Знам, че отношенията ни са били сложни и особени, но това не променя факта, че ме е изнасилил“. Цели три дни Ман бе призовавана като свидетел, докато в един момент нервите й не издържаха, тя избухна в сълзи и съдия Джеймс Бърк закри заседанието по-рано от предвиденото.

С безпощадните си разпити Дона Ротуно си навлече критиките на прокурорите. Те й се ядосаха и заради отвореното й писмо, публикувано в Newsweek на 16 февруари. В него адвокатката директно се обърна към съдебните заседатели и обяви, че клиентът й е невинен.

Прокурор Джоан Илюзи коментира, че с писмото си тя манипулира съдебните заседатели.

Освен това представителите на районната прокуратура в Манхатън многократно обясняваха, че принципно жертвите на сексуално посегателство не винаги се държат по начина, който се очаква от тях, но това не означава, че не са били обект на насилие.

Доун Дънинг.

Обвинителите обявиха пред съдебните заседатели, че „Уайнстийн така майсторски е манипулирал жертвите си, че те са се чувствали длъжни да продължат да се виждат с него дори и да са били наясно, че той злоупотребява с тях“.

Ето защо те призоваха съдебното жури да не съди жертвите, а Уайнстийн.

Въпреки че вече е ясно за какво Уайнстийн е признат за виновен, проблемите му със съдебната власт в САЩ не са приключили. В съда в Лос Анджелис той трябва да отговаря по няколко обвинения за изнасилване и сексуални посегателства.

Ман, която твърди, че Уайнстийн я е изнасилил и в Ню Йорк, и в Лос Анджелис, призна по време на показанията си, че прокурорите по делото от Лос Анджелис са се свързали с нея, но тя все още не е решила дали да им дава показания или не.

Лорън Йънг.

Според адвокатите на Уайнстийн Джесика Ман и Мими Хейли не са жертви, а опортюнистки, които са искали да се възползват от сексуалните си връзки с Уайнстийн, за да имат успешна актьорска кариера.

В действителност стотина жени обвиниха известния холивудски продуцент в сексуални престъпления. Сред тях бяха звезди като Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу, Ашли Джъд, Розана Аркет, Мира Сорвино, Роуз Макгауън, Азия Ардженто. Признанията им бяха в резултат на разследвания в The New York Times и The New Yorker, публикувани през октомври 2017 година. Те именно разпалиха #MeToo движението, малко след което, през 2018 г., Уайнстийн фалира. Преди това, в течение на над 25 години, неговите фирми „Мирамакс“ и „Уайнстийн“ продуцират награждавани филми като „Секс, лъжи и видео“, „Криминале“, „Влюбеният Шекспир“, „Омразната осморка“, „Английският пациент“, „Шоколад“, „Убий Бил“, „Джанго без окови“.