Принц Чарлз е заразен с коронавирус, британците се безпокоят и за здравето на родителите му

Най-големият син на кралицата на Великобритания – Елизабет Втора, се оказа заразен с COVID-19. По думите на представители на престолонаследника симптомите му са леки, той се чувства добре и продължава да работи в самоизолация. При съпругата на принца – Камила Паркър-Боулс, не е установено наличие на коронавируса.  

 

Принц Чарлз е дал положителни резултати на теста за коронавирус, се казва в съобщението на пресслужбата на разиденцията на престолонаследника Кларънс Хаус от сряда , 25 март. „Невъзможно е да се установи от кого се е заразил принцът, предвид голямото количество мероприятия, които е посетил в рамките на обществената му дейност през последните седмици”, уточняват от пресслужбата.

Изевстно е, обаче, че в средата на март принц Чарлз участва в мероприятие на организацията WaterAid в Лондон, където седеше заедно с принц Албер Втори. През миналата седмица, въпреки липсата на симптоми, монархът на Монако си направи тест за коронавирус, който се оказа положителен. На приема, посветен на състоянието на околната среда, членовете на двете кралски семейства обядваха на една маса. Не ясно доколко отблизо са контактували, предвид факта, че от началото на март, когато пандемията избухна в Европа, принц Чарлз престана да се ръкува на официални мероприятия, използвайки индийския поздрав „намасте”.

След като на 19 март Албер Втори даде положителен тест за коронавирус, принц Чарлз започна да работи от дома си. Сега той и 72-годишната му съпруга Камила Паркър-Боулс херцогиня на Корнуол, се намират в имението си.

„В съответствие с правителствените и медицински препоръки, принцът и херцогинята се намират в самоизолация в Шотландия, – се казва в днешното изявление от Кларънс Хаус. – Анализите бяха извършени от Националната служба на здравеопазването в Абърдийншир и отговарят на всички необходими критерии към тестовете”.

Бидейки на 71 години принц Чарлз попада в рискова група, но британците са още по-обезпокоени за състоянието на родителите му – 93-годишната кралица Елизабет Втора и 98-годишния принц Филип. През миналата седмица кралицата се самоизолира в резиденцията си в Уиндзор. Има надежда тя да не се е заразила с коронавирус от сина си.

Според експертите принц Чарлз е носител на COVID-19 от 13 март, когато за последен път е участвал в официално мероприятие. А от Бъкингамския дворец твърдят, че за последно престолонаследникът се е виждал с майка си на 12 март.

„Нейно Величество кралицата остава в добро здраве, – се казва в днешното изявление на официалната кралска резиденция. – Кралицата се е видяла за последен път с принца на Уелс на 12 март и следва съответните препоръки на сътрудниците от системата на здравеопазването”.