Приказни средновековни градове в Европа

Средновековните градове в Европа винаги са били популярно място за туристите. Разбира се, има много причини да пътувате до Европа, но историята и културата са на първо място в мотивите на повечето хора. И ако сте любител на средновековната архитектура, няма по-добро място за посещение. The FairytaleTraveler представя класация на петте най-красиви средновековни европейски места, които ще ви пренесат назад във времето и ще ви накарат да се чувствате като герой от приказка.

 

 

Мон Сен Мишел, Франция

Мон Сен Мишел е скалист приливен остров, разположен на голямо скално образувание край северното крайбрежие на Франция. На върха му ще откриете масивна средновековна катедрала. Покрай стените на скалното образувание са разположени жилища и магазини. Според The Making Of Featurettes На Extended Edition Dvds, Мон Сен Мишел е вдъхновението за архитектурата на Минас Тирит във филма от 2003 г. „Властелинът на пръстените: Завръщането на краля”, режисиран от Питър Джаксън. Може да разпознаете Мон Сен Мишел и като много подобен на дома на Рапунцел във филма на Disney „Tangled”.

 

 

Колмар, Франция

Колмар е третата по големина община в историческата област Елзас и е вторият по големина на културното наследство град след Страсбург и преди Селеста. В града могат да се видят съборна църква, множество манастири и къщи, датиращи от периода на Средновековието. В Колмар се намира музеят „Унтерлинден” и къщата музей на Бартолди. Благодарение на своето разположение в центъра на лозовите масиви на Елзас, на благоприятния си климат и на близостта си до Вогезите, Колмар е известен с нарицателното име „Столица на елзаските вина“.

 

 

Сан Джиминяно, Италия

Градът е страхотна дестинация със своя добре запазен исторически център, с тесните си улички и крепостни стени, събрали на сравнително ограничено място дворци, площади къщи. Отдалеч се забелязват характерните средновековни високи кули, които придават уникален вид на мястото. Сан Джиминяно е бил пункт за отсядане на поклонниците, пътуващи към и от Рим. През Средновековието, градът е контролиран от два знатни рода – Ardinghelli, симпатизанти на гвелфите, и Salvucci – на гибелините. Като символ на тяхното богатство и мощ са построени 72 кули-къщи, от тях са оцелели 14. Градът е популярна дестинация и заради винарското си производство.

 

 

Овиедо, Испания

Този причудлив малък испански град има оживен градски център, пълен с църкви, манастири, фонтани, средновековна архитектура и спиращи дъха гледки. Сградите са съхранени по най-високите стандарти, като същевременно се поддържат към средновековната история.

 

 

Халщат, Австрия

 Опустошителен пожар в средата на 1700 г. е унищожил много от средновековните сгради в Халщат, но този град е запазил естествената си красота. Докато сте тук, непременно посетете Rudolfsturm, който е построен през 13-ти век. Считано за едно от най-старите все още обитавани селища в Европа, Халщат е част от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и важна австрийска туристическа дестинация. В малкото градче е открито старо гробище, за което се смята, че е от онези древни времена. Халщат, известен още като „перлата на Австрия”, е наистина впечатляващо красив, благодарение на езерото и прекрасните планини, които го заобикалят.