През 2025 г. – Кемниц – Европейска столица на културата

Немалко германци останаха изненадани – не Хановер, Нюрнберг, Дрезден или Магдебург, а Кемниц ще бъде Европейската столица на културата през 2025 година. Този източногермански град, намиращ се близо до чешката граница, е известен най-вече с това, че в центъра му се намира голям бюст на Карл Маркс. В избора му сериозно е намесена политиката, бяха първите коментари в германските медии. Ето какво предопредели избора.

 

 

Преди две години в Кемниц бежанци убиха местен жител – мъж на 35 години. Реакцията не закъсня – градът преживя най-тежките екстремистки сблъсъци в историята си. Над 10 000 неонацисти, десни екстремисти и загрижени граждани излязоха по улиците му гневни и бесни. В световните медии се появиха снимки на мъже и жени, вдигащи ръка за хитлеристки поздрав.

Но се проведоха и контрадемонстрации. Организирани бяха и концерти със специална цел – градът да възстанови имиджа си. Ето защо и сега – избирайки Кемниц за европейска столица на културата, намерението е да се подчертае значението на изкуството и културата в живота на града. Да се заговори отново за ролята на хората на изкуството да умиротворяват, обединяват и вдъхновяват.

 

Бъдете по-смели

Протести в Кемниц след убийството на местен от мигранти.

При кандидатстването си за титлата от местното сдружение подготвят две папки от по 100 страници. Те са в бойна готовност, ако единият вариант бъде отхвърлен, да предложат втория. И наистина – от журито не харесват първоначално представения им проект и ги съветват: „Бъдете по-смели – открито се изправете лице в лице с проблемите си“. Така се стига до вариант Б – и темата, около която ще се завъртят събитията по време на инициативата „Кемниц – Европейска столица на културата“ ще са протестите в града, свидетелство за надигащата се нова крайна десница в Германия.

 

Изкуство или глупост?

Произведението с потопената шкода и нейният автор – Роман Зигнер.

Кемниц е град на противоречия, които не могат да бъдат пренебрегнати. Тук живеят 250 000 души, с 50 000 по-малко, отколкото преди падането на Берлинската стена. Като трети по големина град в провинция Саксония, Кемниц се състезава с великолепния Дрезден и модерния Лайпциг. Но е доста отдалечен от по-големите германски градове и без добре развита инфраструктура, често губи в надпреварата си с първите две дестинации. Към днешна дата, например, ако искате да пътувате от Кемниц до Лайпциг, ще трябва да разчитате само на стар „Райхсбан“, движещ се на нередовни интервали, без да има съгласувани връзки с Берлин.

В Кемниц няма училище или университет по изкуства, а студентският живот в Техническия университет протича повече в кампуса, в покрайнините на града. Вечер Кемниц изглежда безлюден – широките му улици са празни, а жилищата, в които вече не живеят хора, са стряскащи с тъмните си прозорци. Ето защо следващите години, в които Кемниц ще се готви да стане Европейска столица на културата, ще са истинско предизвикателство за местното население. Големият въпрос е дали ще са в състояние да се справят. Това лято из центъра на града бяха разпръснати инсталации, дело на съвременни художници от цял свят.

Сред тях бе работата на 82-годишния швейцарски художник Роман Зигнер. Тя представляваше шкода, потопена в езерото Шлостайх в центъра на града. Само за няколко дни срещу Зигнер се надигна вълна от недоволство. Обявиха работата му за „лява екстремистка пропаганда“. В местните вестници започна широка дискусия – е ли колата изкуство или глупост. Скоро след това вандали счупиха прозорците на шкодата и вдлъбнаха каросерията й.

 

Абсолютно нормално“

Централният площад в Кемниц – на него студенти са се събрали за снимка, с цел реклама на Техническия университет в града.

За изненада на всички изкуствоведката Сара Зигмунд от Академията за изобразителни изкуства в Мюнхен не осъди случилото се, а коментира, че изкуството в публичното пространство се прави именно с тази цел – да е провокативно и да бъде обект на вандализъм.

Германците обичат колите, а марката „Шкода“ навява тъжни спомени – по време на Втората световна война, когато Чехия е окупирана от нацистка Германия, заводите „Шкода“ произвеждат танкове за немската армия. Ето защо акцията срещу композицията е нормална, твърди Зигмунд. Освен това тя е твърдо убедена, че Кемниц заслужава титлата и наградата „Мелина Меркури“ в размер на 1.5 милиона евро, която всяка европейска столица на културата получава. Но докато дойде моментът за получаването на финансовата инжекция, провинция Саксония ще инвестира 20 милиона евро в разширяване на инфраструктура, в нови икономически и културни проекти.

„Сега, повече от всякога, Европа се нуждае от дух на отвореност и солидарност“ – обяви Силвия Аман, председател на европейското жури, определило Кемниц за Европейска столица на културата. Жителите в Кемниц приеха новината еуфорично, но  съвсем скоро ще си дадат сметка, че ще трябва доста да поработят, за да оправдаят избора, коментират немски медии.