По-древен от Стоунхендж и египетските пирамиди

Хиляди оръдия на труда, украшения, фигурки, семена и други предмети откриха археолозите в Израел по време на разкопки на древно селище, датиращо от на неолита. Учените предполагат, че преди 9 хил. години на това място е имало голям метрополис..

Според експертите в селището са живели между 2 и 3 хил. души, което не е малко за онова време. То е разположено на 5 км. източно от Йерусалим и е открито случайно при проучвания, предшестващи изграждането на магистрала.

Дълго време се предполагаше, че на това място не е имало древни селища от периода на неолита, когато човечеството е завършвало прехода от номадския начин на живот към по-уседнал, с акцент върху земеделието и животновъдството.

По време на разкопките са открити големи постройки, включително частни къщи със стаи, обществени и ритуални помещения, както и пътеки и улици между къщите.

Намерени са инструменти от силиций  и накрайници на стрели, които са били използвани за лов и вероятно като бойно средство. Археолозите са извлекли също много каменни предмети, по-специално от гробниците, което предполага ритуалния характер на тези находки, например издълбана от камък фигура от бик.

Сред откритията има каменни гривни, различни по вид и размер. Археолозите предполагат, че най-малките са били предназначени за децата. Някои от предметите, например мъниста, са изработени от обсидиан, който е разновидност на вулканичното стъкло.

Управлението, което отговаря за древните находки в Израел заяви, че откриването на древното селище е променило мнението на учените за това, как се е развивал периода на неолита на територията на древна Юдея.