Плюсовете и минусите на водата с лимон

Бюти мит или добър навик

„Денят ми започва в 6.00 часа сутринта с чаша топла вода с лимон. Напитката помага за стабилизиране на киселинно-алкалния баланс в организма и подобрява храносмилането“, – казва Жизел Бюндхен. Топ моделът не е единствената знаменитост, която сутрин пие вода с лимон на празен стомах. Освен всичко друго тя извежда токсините, подобрява състоянието на кожата и помага за свалянето на килограми.

Изброените предимства правят лимонената напитка особено популярна. Диетологът Алиса Рамзи обяснява: „По принцип всяка вода, независимо дали е топла или студена, подобрява баланса на течностите в организма. Тъй като цитрусовите плодове са с високо съдържание на витамин С, фолиева киселина и калий, трябва да ги ядем през целия ден, а не само сутрин“.

Плюсовете

Диетологът Кимбърли Снайдър смята лимонената вода за чудотворно средство: „Напитката извежда токсините от организма, помагайки на храносмилателната система и черния дроб да се справят по-бързо с негативните въздействия“. Кимбърли съветва през целия ден да се пият течности с лимонов сок, както и да се добавя лимон в салатите и шейковете. Тя припомня, че неслучайно в Латинска Америка цитрусът се използва в приготвянето на всяка храна.

Любовта към лимона се обяснява с много фактори – високото съдържание на витамин С може да предотврати преждевременното стареене на кожата. Лимонът е богат на калий и магнезий, благодарение на коието стимулира работата на жлъчката и подобрява чернодробната функция. Освен това лимонът съдържа полезния за организма цитрат.

Един минус

Оказва се, че идеалната напитка все пак си има един минус. Тъй като лимонът  е цитрус и е достатъчно кисел, той може да навреди на зъбите. За да се намали въздействието на киселината върху емайла, доктор Ян Хайто, специалист по функционална и естетична стоматология в Мюнхен съветва следното: „След пиене на топла вода с лимонов сок или други кисели напитки изплакнете устата си с чиста вода в продължение на 30 секунди. Чистенето на зъбите трябва да се отложи за известно време – не по-рано от два часа след консумацията на кисели течности“.