Плочката от епоса за Гилгамеш – предмет на съдебен спор

Американската частна верига от магазини за артефакти Hobby Lobby заведе дело срещу аукционната къща „Кристис“ в съд в Ню Йорк. В основата на съдебния спор е прочутата клинописна плочка, на която е записана част от епоса за Гилгамеш – епичната поема от Месопотамия, която се смята за най-старото литературно произведение, достигнало до наши дни.

 

През 2014 г. Hobby Lobby купи ценната плочка от „Кристис“ за 1.6 милиона долара. Миналата година обаче тя бе конфискувана от Музея на Библията във Вашингтон и в момента се намира на склад в Ню Йорк, като тече разследване, а американските власти възнамеряват да я върнат в Ирак.

Причината – плочката е била „плячкосана“ от Ирак и вкарана в Съединените щати в нарушение на закон, който ограничава вноса на антики от Ирак след 1990 година. „Кристис“ е обвинена, че е представила невярна информация за това как се е сдобила с голямата ценност.

Плочката, известна като „Сънят на Гилгамеш“ е една от 12-е, на която е записан епосът, и която е намерена през 1853 г. в асирийски руини в Ирак. Според представители на „Кристис“ плочката на Гилгамеш била купена от тях от дилъри в Сан Франциско, които, от своя страна, се сдобили с нея в периода преди 1981 година. През 2017 г. обаче куратор в Музея на Библията намери доказателства, че тази версия не отговаря на истината.

Собствениците на Hobby Lobby – Дейвид и Барбара Грийн, когато обявяват, че ще затворят веригата си магазини заради пандемията от коронавирус.

И така няколко години по-късно плочката стои на склад, като конфискувана крадена вещ, с нулев шанс да бъде продадена отново. Именно заради това от Hobby Lobby се опитват да си възстановят  сумата от 1.6 милиона долара, която са платили на „Кристис“ през 2014 година.

От своя страна от аукционната къща посочват, че са започнали собствено разследване заради излезли на бял свят нови факти.  Те смятат, че в кражбата е замесен дилър, който незаконно е внесъл плочката преди десетина години, а след това е фалшифицирал документите. Във връзка с тези нови обстоятелства от „Кристис“ ще преразгледат всички документи, предоставени им от предишните собственици и ще си запазят правото да изложат накрая и своята гледна точка. Освен това от „Кристис“ са категорични, че обвиненията, че са знаели за първоначалната измама или за нелегалния внос, изобщо не отговарят на истината.