Петимата най-богати монарси в света

Кралят на Тайланд, Маха Ваджиралонгкорн (известен още като Рама Десети).

Състоянието му се оценява на 30 млрд. долара. През 2019-а 67-годишният монарх се ожени да 40-годишната Сутхида. Тя е четвъртата съпруга на Рама Десети, който има петима синове и две дъщери от предишни бракове.

Султанът на Бруней, Хасанал Болкия с богатство от около 20 млрд. долара.

Дворецът му е най-голямата частна резиденция в света и разполага с 1788 стаи, 257 бани и климатизирани конюшни за 200 понита. Монархът и семейството му притежават най-големият частен автопарк в света, пълен със свърхлуксозни коли.

Кралят на Саудитска Арабия Абдула бин Абдул Азиз ал Сауд със състояние от 18 млрд. долара.

Семейството на монарха притежава огромна медийна група. Смята се, че именно този семеен бизнес е допринесъл за голяма част от богатството на краля.

 

Емирът на Абу Даби Халифа ибн Зайед ал-Нахаян с богатство от 15 млрд. долара, спечелено от петрол.

Както е известно 80% от нефтените запаси на Обединените арабски емирства се намират именно в Абу Даби. Халифа ибн Зайед ал-Нахаян е президент на ОАЕ и председател на Агенцията за инвестиции в емирството, което управлява.

 

Великият херцог на Люксембург Анри със състояние от 4 млрд. долара.  

„Най-бедният“ сред петимата най-богати монарси е европеец и живее от… издръжка. Великият херцог Анри и семейството му получават 325 хил. долара годишно за изпълнение на кралския си дълг.  Налага се да примем, че богатството му е резултат от безкористни икономии.