Пет невероятни сгради от стъкло

Пекин, Център за сценични изкуства

Наричат Пекинският център за сценични изкуства (или опера) едно от съвременните чудеса на света. Сградата има формата на елипсоид, изработен от стъкло и титан, и е заобиколена от изкуствено езеро. Площта на обекта е 200 хил. кв. метра. Основният купол се простира от изток на запад и е дълъг 212 м., широк е 144 м., а височината му е 46 метра. Центърът започва да се строи през 2001 г. и е открит през 2007-а.

Париж, Пирамидата на Лувъра

Говорейки за най-невероятните стъклени конструкции в света, няма как да подминем известният парижки Лувър и неговата пирамида. Построена е през 1989-а като вход към легендарния музей. Голямата пирамида в центъра е заобиколена от три малки пирамидални конструкции. Основната пирамида е създадена по аналогия с египетската пирамида на Хеопс в Гиза. Височината й е 22 м., а дебелината на стъклото е 21 милиметра. Това позволява светлината да проникне по-добре в музея. Отначало пирамидата предизвика множество критики, но сега е трудно да си представим Лувъра без прочутата стъклена пирамида.

Билбао, Минстерство на здравеопазването

Сградата на Министерството на здравеопазването се е превърнала във визитна картичка на Билбао и прослави града в целия свят. Футуристичното здание е изработено изцяло от стъкло, което не само има естетическа функция, но и помага за пестене на енергия. Общата застроена площ е около 102 хил. кв. метра. Триъгълниците, ромбовете и трапецът на фасадата правят сградата да изглежда като гигантски кристал.

Лондон, небостъргачът Мери Екс

Този 40-етажен небостъргач се появи на карта на Лондон през 2003 г. и има необичайна форма. Диаметърът в основата е 49 м.,  след това сградата се разширява плавно до максимум 57 м. на нивото на 17-ия етаж. После структурата се стеснява, достигайки минимален диаметър от 25 метра. Фасадата на небостъргача  състои от 5.5 хил. стъклопакети във формата на диамант със звукоизолиращи и енергоспестяващи свойства. Небостъргачът се счита за една от най-екологичните модерни сгради.

Куритиба, Ботаническа градина

Ботаническата градина е основната атракция на бразилския град Куритиба и цяла Южна Бразилия. Тя приютява и част от кампуса на Федералния университет в Парана. В центъра на градината е разположена огромна оранжерия с площ от 240 хил. кв. м., заобиколена от фонтани и водопади. Сградата на оранжерията в стил модерн е изработена от метал и стъкло, което позволяваа създаването на комфортна среда за растенията. От втория етаж на стъкления павилион се открива прекрасна гледка към градината.