Пет начина да активирате здравословния си егоизъм и да спрете да живеете за другите

Понякога правим неща, които не искаме да правим, само и само да не обидим другите. Някои толкова виртуозно са овладели изкуството да угаждат на останалите, че вече не разбират какво им причинява дискомфорт. Защото отдавна са престанали да обръщат внимание на собствените си потребности.

 

Причината за такова поведение е проста: всички ние искаме да се харесваме на другите, очакваме тяхното одобрение, любов и грижа. Но коренът на проблемите е в ниската самооценка. Тя ни кара да извършваме несвойствени за нас действия, отказвайки се от собственото си удобство в полза на това на другите.

Тези пет стъпки ще ви помогнат да поемете в правилната посока.

 

1. Позволете си да бъдете себе си

Ако ви канят на футболен мач, а вие мразите спорта, но се съгласявайте, защото това може да заздрави вашата приятелска или романтична връзка, всъщност вървите срещу себе си. Признайте (на първо място пред себе си), че тази идея не ви харесва. Преструвката и желанието да накарате някого да се почувства приятно, рано или късно ще се обърне срещу вас.

„При първата среща с мъжа ми, го възприемах само като приятел. Беше ми все едно дали му харесвам. Не се опитвах да изглеждам по-добра, отколкото съм всъщност. Никакви маски, недомлъвки или намеци. Той ме видя истинска и в края на краищата се влюби. Искреността привлича хората!”, разказва коучът Сара Фабиан.

Да бъдеш себе си е нещо нормално. Няма идеални хора и вие не правите изключение. Но именно вашите недостатъци ви правят уникални. Останете верни на мислите и емоциите си. Живейте своя живот.

 

2. Спрете да се оценявате през призмата на общественото мнение

Страхът преди публични изяви е познат почти на всеки. Повечето хора се чувстват неуверено излизайки на сцена, защото са по-загрижени за това, което зрителите мислят за тях, отколкото за посланието, което искат да предадат.

Търсейки одобрението на околните, ние се превръщаме в техни заложници. Но ние не можем да контролираме техните чувства, мисли и действия, затова пък носим пълна отговорност за своите.

„Когато разбрах, че мнението на другите не ме определя, се почувствах свободна. Някои ме възприемат като умен и талантлив човек. Други считат, че съм посредствен, дори лош оратор. Според някои съм красива. Според други – не. Всеки има собствени стандарти за красота и интелект, и това няма никакво отношение към мен”, – казва Фабиан.

Правете това, което можете и както можете, усъвършенствайки се всеки ден. Обичайте и одобрявайте сами себе си – другите не са ви необходими за това. Не можете да угодите на всички, независимо какви усилия полагате. Мнението на останалите за вас не е друго, освен тяхното възприятие, филтрирано през собствените им очаквания и предубеждения. Вие сте прекрасни и достойни за щастие, не защото другите считат така, а защото веднъж сте решили да повярвате в това.

 

3. Установете адекватни граници с външния свят

Едно от най-сложните неща по пътя към вътрешната свобода е способността да казвате „не” на това, което наистина не искате да правите, без да се чувствате егоист, виновен или прекалено тревожен от реакцията на събеседника си.

„По-рано в работата си често се съгласявах да изпълнявам задачи, които не ми влизаха в задълженията и изискваха време, с което не разполагах. Но веднъж реших да откажа и да видя какво ще се случи. Е, не се случи абсолютно нищо. Просто започнах да изказвам на глас потребностите си и никой не беше против”, – признава коучът.

Осъзнайте, че казвате „не” на задачата или предложението, а не на човека, отблъсквайки го. Всъщност вие не можете да разочаровате никого. Хората се разочароват от собствените си очаквания спрямо вас. И това вече е в тяхната сфера на отговорност, а не във вашата.

Когато се съгласявате или отхвърляте молба, която ви причинява дискомфорт, вие формирате отношението на околните към себе си. И сами решавате дали да позволите на някой да се възползва от вас. И дали да се самозадължите да развличате хората и да ги правите щастливи.

Всеки път когато отделяте от времето си за другите, вие им отдавате част от живота си. Така харчите от скъпоценното си време за хора, които ви подкрепят и ви приемат такива, каквито сте. Установяването на граници в отношениията може да изглежда като проява на егоизъм. Но всъщност е форма на самоуважение и грижа за себе си.

 

4. Научете се да говорите уверено

Понякога е трудно да кажете „не”, само защото не знаете как да се изразите ясно и уверено. И се опасявате, че това може да прозвучи агресивно или неучтиво. Научете се да отказвате, без да обиждате никого.

Ето няколко прости формулировки, с които може да започнете:

Точно сега  (тази седмица / този месец) няма да мога да го направя.

Сега имам прекалено много други неща за вършене.

Благодаря за поканата, но няма да мога по това време.

Няма да мога да дойда с вас, но след това задължително ще ми разкажете как е минало.

Може би някой друг път. Ще се радвам, ако получа покана за другата седмица. .

Звучи яко, но не, мерси.

 

5. Бъдете най-добрият си приятел

Престанете да очаквате, че другите хора ще ви направят щастливи и ще се сетят за вашите потребности и желания. Превърнете себе си в приоритет. Правете това, което ви носи радост.

Да обичате себе си като личност не егоизъм, а необходимост. Отървете се от негативните изказвания по свой адрес като: „Много съм глупава”, „Много съм дебела”, „Винаги развалям всичко”. Отнасяйте се към себе си с достойнство и уважение. Тогава похвалата отвън ще се превърне в естествен бонус, а не в цел на живота ви.

Просто осъзнайте, че единственият човек, който винаги ще присъства във вашия житейски път – денем и нощем, година след година – сте самите вие. А когато се намирате в хармонични отношения със себе си, няма да се нуждаете от другите, за да запълвате празнотите в собствената си самооценка.